Nieuws

De 3 H’s: Huilerigheid, hangerigheid en humeurigheid

de 3 h's myhummy

Huilt jouw kleintje plotseling meer, of is hij opeens erg hangerig en/of humeurig? Dan heb je waarschijnlijk te maken met de 3 H’s: huilerig, hangerig en humeurig. Je bent zeker niet alleen als je je afvraagt waarom je baby plotseling meer van dit gedrag laat zien. 

Dit zijn namelijk veelvoorkomende gedragingen tijdens de ontwikkeling van je kleintje.

In dit artikel gaan we in op de oorzaken, bijzaken en oplossingen van de 3 H’s bij baby’s. 

Ontdek wat je kunt verwachten tijdens deze uitdagende periodes, leer hoe je je baby kunt troosten en begeleiden, en krijg inzicht in hoe elke fase bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van je kind.

Wat zijn de 3 H’s?

De 3 H’s staan voor huilerigheid, hangerigheid en humeurigheid. Dit zijn drie veelvoorkomende gedragingen die zich voordoen tijdens de ontwikkeling van jouw kleintje. 

Tijdens de ontwikkeling maken baby namelijk verschillende ‘sprongetjes’, dit zijn periodes waarin jouw baby snelle en intense ontwikkelingen doormaakt die zijn of haar gedrag tijdelijk kunnen veranderen. 

Ouders merken vaak dat hun baby meer huilt, aanhankelijker is en wisselende stemmingen vertoont. Dit klinkt normaal, en dat is het ook, maar wanneer je deze periodes als ouder meemaakt kan dit erg intens zijn. 

Sprongetjes

Sprongetjes zijn periodes van snelle ontwikkeling bij baby’s, waarbij ze nieuwe vaardigheden leren en hun omgeving ontdekken. Deze fases kunnen uitdagend zijn door extra huilerigheid en prikkelbaarheid. We beschrijven de typische kenmerken en duur van deze sprongetjes.

Wat zijn sprongetjes?

Sprongetjes zijn periodes waarin baby’s een snelle ontwikkeling doormaken, zowel cognitief als fysiek. Dit is natuurlijk erg leuk, maar het zijn vaak ook lastige periodes voor zowel kind als ouder. Tijdens sprongetjes leren baby’s nieuwe vaardigheden en ontdekken ze nieuwe dingen over zichzelf en hun omgeving.

Voor kinderen is het erg intens doordat ze zo veel nieuwe prikkels krijgen. Voor jou als ouder is dit ook een uitdagende periode gezien je continue bezig bent met het sturen en geruststellen van je kleintje. 

De tijd van nieuwe ontwikkelingen gaat vaak gepaard met de 3 H’s, wat ook weer kan zorgen voor stress en slapeloze nachten. 

Elke sprong is tijdelijk

Er zijn ongeveer tien grote sprongetjes in het eerste levensjaar van een baby. Elk sprongetje duurt gemiddeld een paar weken, afhankelijk van de individuele ontwikkeling van de baby. Elk sprongetje bestaat uit verschillende fases, waarbij de baby eerst moeizaamheden ervaart, gevolgd door een periode van nieuwe vaardigheden en rust.

Hieronder zie je een overzicht van de sprongetjes en de gemiddelde duur ervan. Het is belangrijk om te onthouden dat dit voor elke baby verschillend kan zijn. Het kan dus zo zijn dat jouw baby een paar weken eerder of later een sprongetje maakt. 

SprongGemiddelde LeeftijdGemiddelde Duur
Sprong 1Rond 5 weken1 week
Sprong 2Rond 8 weken1-2 weken
Sprong 3Rond 12 weken1-2 weken
Sprong 4Rond 19 weken2-3 weken
Sprong 5Rond 26 weken2-3 weken
Sprong 6Rond 37 weken3-4 weken
Sprong 7Rond 46 weken3-4 weken
Sprong 8Rond 55 weken3-4 weken
Sprong 9Rond 64 weken4-6 weken
Sprong 10Rond 75 weken4-6 weken

Fases van een baby sprong

Elke sprong begint met prikkelbaarheid en huilerigheid door nieuwe indrukken, gevolgd door een ontwikkelingsfase met nieuwe vaardigheden. Deze fases brengen eerst onrust, maar eindigen met zichtbare vooruitgang en rust. We leggen uit hoe je deze fases kunt herkennen en wat je kunt verwachten.

Begin fase 

In de beginfase van een sprongetje is de baby prikkelbaar door alle nieuwe indrukken en ontwikkelingen. Dit leidt vaak tot huilerigheid, hangerigheid en humeurigheid. Ouders merken dat hun baby meer huilt zonder duidelijke reden, vaker getroost wil worden en wisselende stemmingen heeft.

Ontwikkelingsfase

Aan het einde van een sprongetje, na de moeilijke beginfase, merken ouders vaak een flinke verbetering in het gedag van hun baby. Je kleintje begint nieuwe vaardigheden te laten zien, zoals kruipen, grijpen of brabbelen. Doordat je baby nu veel minder intense prikkels ervaart, komen ze in de eindfase van een sprong lekker tot rust. Als ouder is dit ook erg fijn, want nu heb je volop de tijd om te genieten en waarderen van de stappen (misschien nog niet helemaal letterlijk 😛) die je kleintje gemaakt heeft. 

3 H's baby

Problemen die gepaard gaan met sprongetjes en de 3 H’s

Naast alleen de 3 H’s zijn er ook meer problemen die ouders vaak meemaken tijdens de ontwikkelingsfases van hun kleintje. Natuurlijk is dit voor iedereen anders en hoeft het zeker niet allemaal te gebeuren bij jouw kleintje, maar lees ze zeker even door zodat je weet wat je te wachten kan staan. 

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Verandering in slaap

Tijdens sprongetjes kunnen slaapgewoonten van baby’s drastisch veranderen. Ze kunnen vaker wakker worden, moeite hebben met in slaap vallen of korter slapen. Dit komt door de vele nieuwe indrukken die ze moeten verwerken. Dit probleem wordt ook wel slaapregressie genoemd en komt veelvoorkomend vaak voor bij baby’s en jonge kinderen.

Verandering in eetpatroon

Veel ouders merken ook veranderingen in het eetpatroon van hun baby tijdens sprongetjes. Baby’s kunnen meer of juist minder honger hebben, wat vaak samenhangt met de groei en nieuwe vaardigheden die ze ontwikkelen. Wanneer baby’s veel prikkels en/of stress ervaren hebben ze soms even helemaal geen tijd om te denken aan eten. 

Meer behoefte aan aandacht en aanraking

Waar baby’s tijdens sprongetjes vaak wel meer behoefte aan hebben, is aandacht en lichamelijk contact. Ze willen vaker vastgehouden worden en zoeken troost bij hun ouders, wat een normale reactie is op de vele nieuwe prikkels die ze ervaren. Geef je baby dan ook zeker meer aandacht wanneer ze dit nodig hebben. 

Terugval in vaardigheden

Een andere veelvoorkomende ervaring tijdens sprongetjes is een tijdelijke terugval in vaardigheden. Baby’s die bijvoorbeeld al zelfstandig konden zitten, kunnen plotseling weer moeite hebben om dit te doen. Dit komt doordat hun energie en focus tijdelijk elders liggen. 

Onrustig en alert

Baby’s kunnen tijdens sprongetjes onrustiger en alerter zijn. Ze schrikken sneller en lijken continu bezig te zijn met het verwerken van nieuwe informatie. Dit kan ouders soms het gevoel geven dat hun baby constant “aan” staat.

Wat kan je doen als ouder?

  1. Blijf kalm en geduldig: Herinner jezelf eraan dat deze fase tijdelijk is. Jouw kalmte kan helpen je baby te kalmeren.
  2. Bied extra troost en aandacht: Knuffel je baby vaker en wees beschikbaar voor extra aandacht en aanraking.
  3. Volg een consistent ritme: Houd een voorspelbare routine aan voor slaap- en eetmomenten om je baby een gevoel van veiligheid en stabiliteit te geven.
  4. Gebruik afleidingen: Leid je baby af met speelgoed, liedjes of rustige activiteiten die hen kunnen helpen ontspannen.
  5. Zoek steun: Praat met andere ouders of een professional over je ervaringen en vraag om advies en steun.
  6. Witte ruis knuffel voor je baby: Overweeg een witte ruis knuffel die kalmerende geluiden produceert en je baby kan helpen rustiger te slapen.

Het is maar tijdelijk

Hoewel sprongetjes en de 3 H’s uitdagend kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat deze periodes tijdelijk zijn. Elke fase van huilerigheid, hangerigheid en humeurigheid eindigt met een slimmere en beter ontwikkelde baby. Houd vol en wees er zeker van dat jouw geduld en liefde je baby helpen groeien en bloeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *