Nieuws

Sprong 7 baby

myhummy spron 7 b

Sprong 7, weer een stapje verder in de ontwikkeling van je baby. Sprong 7 vindt bij de meeste baby’s plaats tussen week 41 en week 47, maar kan ook eerder of later plaatsvinden. 

In dit artikel hebben we alles wat je moet weten over sprong 7 voor je op een rijtje netjes gezet, zodat jij precies weet wat je kan verwachten en hoe je jezelf als ouder zo goed mogelijk kan voorbereiden op deze fase.

Lees hier ook meer over de andere sprongetjes:

Wat is een sprong?

Voordat we ingaan op de details van de zevende sprong, is het belangrijk om te begrijpen wat een sprong precies is. Een sprong is een periode waarin je baby een snelle ontwikkeling doormaakt op mentaal, fysiek of emotioneel gebied. Deze sprongen worden vaak gekenmerkt door veranderingen in het gedrag van je baby, zoals huilerigheid, slaapproblemen, verandering in eetlust en meer behoefte aan nabijheid.

Wat ervaart een baby tijdens sprong 7?

Sprong 7 wordt door ‘Oei, ik groei’ omschreven als de sprong van opeenvolgingen. Na het indelen van de wereld in categorieën tijdens sprong 6, begint jouw baby nu te begrijpen dat gebeurtenissen in een bepaalde volgorde plaatsvinden.

Donkere wolkjes 

Deze nieuwe vaardigheid helpt je baby om dagelijkse routines te begrijpen en te voorspellen wat er gaat gebeuren. Helaas komen deze nieuwe ontwikkelingen niet geheel zonder wat donkere wolkjes. 

Tijdens sprong 7 zul je gedurende de eerste 2 tot 4 weken merken dat je baby het lastig heeft met het wennen aan de nieuwe ontwikkelingen. Net zoals bij andere sprongetjes zal je baby huileriger, hangeriger en humeuriger zijn. Ook hebben veel baby’s last van slaapregressie tijdens sprong 7.

Slaapproblemen en nachtmerries

Tijdens sprong 7 is het niet ongewoon dat je baby slechter slaapt dan normaal en wat vaker last heeft van nachtmerries. Dit kan een uitdaging zijn, zowel voor de baby als voor de ouders, want slaap is ver te zoeken in deze periode. 

Slaapregressie is een veelvoorkomend probleem tijdens ontwikkelingsperiodes. Het is belangrijk om je baby gerust te stellen en een consistente slaaproutine aan te houden om deze slaapproblemen te voorkomen of te beperken.

Nieuwe vaardigheden tijdens sprong 7

Nadat je baby gewend is aan de nieuwe ontwikkelingen, ongeveer 1 à 2 weken in sprong 7, zul je langzaam en zeker de nieuwe vaardigheden van je baby op gaan merken. Je kleintje begint te leren dat gebeurtenissen in een bepaalde volgorde plaatsvinden en zal druk bezig zijn met het observeren, leren en begrijpen van de wereld om hem heen.

Richting het einde van sprong 7, dus rond week 46, zal je de nieuwe vaardigheden van je kleintje echt goed gaan merken. Doordat baby’s tijdens sprong 7 opeenvolgingen leren waarnemen en uitvoeren is je baby ineens tot veel meer in staat. 

Je zal op meerdere momenten merken dat je baby beseft dat hij iedere handeling altijd in een bepaalde volgorde moet doen. Dit is een grote stap, want nu beseft je kleintje dus opeens veel beter waar hij precies mee bezig is. 

myhummy sprong 7

Wat als het niet volgens het boekje gaat?

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Als je baby niet precies volgens het verwachte schema van sprongen ontwikkelt, betekent dit niet per se dat er iets mis is. Blijf je baby observeren en ondersteun hem waar mogelijk. Als je echter bezorgd bent over de ontwikkeling van je baby, aarzel dan niet om contact op te nemen met een kinderarts of een consultatiebureau.

Tips voor ouders tijdens sprong 7

 1. Witte ruis voor je baby
  Is de omgeving al geheel aangepast, maar merk je nog steeds onrust bij je baby? Dan kan het ook helpen om een witte ruis knuffel voor je baby aan te schaffen. Witte ruis geeft baby’s een gevoel van veiligheid en comfort bieden, waardoor ze zich meer ontspannen en veiliger voelen. Net als hun fijne tijd in de baarmoeder.
 2. Handhaaf een consistente routine
  Een voorspelbare routine helpt je baby te weten wat er gaat komen en kan rust en structuur bieden in een chaotische tijd. Zorg ervoor dat je dagelijkse activiteiten zoals eten, spelen en slapen zoveel mogelijk op dezelfde tijden plaatsvinden.
 3. Creëer een rustgevende slaapomgeving
  Zorg ervoor dat de slaapomgeving van je baby kalm en comfortabel is. Gebruik verduisterende gordijnen, een witte ruis machine of een zachte nachtlamp om een rustige sfeer te creëren die bevorderlijk is voor de slaap.
 4. Bied extra troost en knuffels
  Tijdens sprong 7 kan je baby extra behoefte hebben aan nabijheid en troost. Neem de tijd om je baby te knuffelen, te wiegen en gerust te stellen. Dit kan helpen om hun angst en onrust te verminderen.
 5. Speel op een rustgevende manier
  Introduceer kalmerende activiteiten in de routine van je baby, zoals rustige speeltijd, voorlezen of zachte muziek luisteren. Vermijd te veel stimulatie, vooral vlak voor het slapengaan, om je baby te helpen ontspannen
 6. Blijf geduldig en flexibel
  Deze periode kan vermoeiend zijn voor zowel jou als je baby. Probeer geduldig te blijven en je verwachtingen aan te passen. Begrijp dat deze fase tijdelijk is en dat je baby uiteindelijk weer beter zal gaan slapen.

De eetlust van je kleintje tijdens sprong 7

Een veel voorkomend symptoom bij baby’s tijdens de overgang naar de volgende sprong is een vermindering, of juist verhoging van eetlust. Dit komt doordat baby’s tijdens de overgang grote mentale ontwikkelingen maken. Dit zorgt ervoor dat baby’s vaak wat overprikkeld zijn en even geen tijd hebben om te denken aan eten. Dit is dus zeker niet ongewoon.

Tijdens sprong 7 is de kans dat de eetlust en de eetgewoontes van je baby aanpassen nog groter. Dat komt door hetgeen wat sprong 7 kenmerkt, namelijk: sequenties. Je baby begint te begrijpen dat bepaalde handelingen in een bepaalde volgorde plaatsvinden, wat ook invloed kan hebben op hoe en wanneer je baby eet. Het is daarom belangrijk om een consistente eet routine aan te houden en je baby te introduceren aan verschillende smaken en texturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *