Ontwikkeling baby

Sprong 6 baby

sprong 6 baby - MyHummy

Sprong 6 van je baby, weer een belangrijke stap in zijn of haar ontwikkeling. Sprong 6 vindt meestal plaats tussen week 33 en week 38. Wij hebben alles over sprong 6 op een rijtje gezet zodat jij je als ouder zo goed mogelijk voor kan bereiden op de volgende ontwikkeling in het leven van jouw kleintje. 

Lees hier ook meer over de andere sprongetjes:

Wat ervaart een baby tijdens sprong 6?

Sprong 6 wordt door ‘Oei, ik groei’ omschreven als de sprong van categorieën. Na het herkennen van patronen tijdens sprong 4 en het leggen van relaties tijdens sprong 5, beseft jouw baby nu dat hij of zij de wereld in groepjes kan indelen. Er ontstaat besef dat bepaalde dingen, zoals smaken, geuren of geluiden op elkaar lijken of vergelijkbare kenmerken hebben.

De lastige fase van sprong 6: verandering brengt weerstand

Net als bij eerdere sprongen, kan sprong 6 een uitdagende periode zijn voor zowel jou als je baby. Tijdens deze fase kunnen baby’s prikkelbaarder, hangeriger en humeuriger zijn. Veel baby’s vertonen weerstand tegen veranderingen zoals verschonen en kunnen moeite hebben met eten. Deze lastige fase duurt meestal vier weken, maar kan ook drie tot zes weken duren.

De 3 H’s: Huilerig, Hangerig en Humeurig

Bij de overgang naar sprong 6 krijgen baby’s, zoals bij elke sprong, weer te maken met een groot aantal veranderingen en ontwikkelingen. Je kan je misschien voorstellen dat erg overprikkelend. 

Je kan tijdens deze overgang dus ook weer rekenen op de beruchte 3 H’s, huilerig, hangerig en humeurig. 

Net zoals bij alle sprongen die een baby maakt, is het ook hier dus weer belangrijk om je baby tijdens deze overgang extra aandacht te geven. Wees geduldig en flexibel. Benieuwd wat je nog meer kan doen, lees hieronder onze vier tips om jouw baby door sprong 6 heen te helpen:

Tips voor ouders tijdens sprong 6

  1. Bied genoeg troost en geruststelling
    Zoals besproken is je baby tijdens sprong 6 wat prikkelbaarder en humeuriger. Wees dus geduldig en bied troost en geruststelling wanneer je baby dit nodig heeft. Troosten, knuffelen en praten met je baby heeft superveel psychologische voordelen. Het helpt vooral om stress te verminderen.
  2. Creëer een rustige omgeving
    Een rustige en voorspelbare omgeving creëren zorgt ook voor minder stress en prikkelbaarheid bij je baby. Het vermijden van onverwachts harde geluiden en felle lichten en een kalme en comfortabele slaapomgeving helpt je baby om zich veilig te voelen. Zo heeft je baby genoeg mentale rust om te focussen op de ontwikkeling. 
  3. Witte ruis voor je baby
    Is de omgeving al geheel aangepast, maar merk je nog steeds onrust bij je baby? Dan kan het ook helpen om een witte ruis knuffel voor je baby aan te schaffen. Witte ruis geeft baby’s een gevoel van veiligheid en comfort bieden, waardoor ze zich meer ontspannen en veiliger voelen. Net als hun fijne tijd in de baarmoeder.

4. Wees de #1 supporter van je kleintje
Moedig niet alleen je baby aan, maar ook zeker de ontwikkeling van je baby. Je kan als ouder een hoop doen om de ontwikkeling tijdens sprong 6 te stimuleren. Bijvoorbeeld door speelgoed aan te bieden, zintuigen van je baby prikkelt en zijn of haar nieuwsgierigheid stimuleert. Ook kan je je baby introduceren aan nieuwe smaken, geuren en geluiden maken. Maak de ontwikkeling leuk en interessant en doe het vooral samen.

5. Wees flexibel
Flexibiliteit is belangrijk zodat jij je als ouder aan kan passen aan de behoefte van jouw baby. Waarschijnlijk weer je na de eerste vijf sprongen wel ongeveer wat je een beetje in gedrag kan verwachten, maar toch is het weer belangrijk om, indien nodig, je dagelijkse routines wat aan te passen. Luister naar de signalen vanuit je baby en reageer hierop met begrip en geduld.

    De eetlust van je kleintje tijdens sprong 6 

    Een veel voorkomend symptoom bij baby´s tijdens de overgang naar de volgende sprong is een vermindering, of juist verhoging van eetlust. Dit komt doordat baby´s tijdens de overgang grote mentale ontwikkelingen maken. 

    Dit zorgt ervoor dat baby´s vaak wat overprikkeld zijn en even geen tijd hebben om te denken aan eten. Dit is dus zeker niet ongewoon. Tijdens sprong 6 is de kans dat de eetlust en de eetgewoontes van je baby aanpassen nog groter. 

    Dat komt door hetgeen wat sprong 6 kenmerkt, namelijk: categoriseren. Je baby begint van alles te groeperen, waaronder eten. Hierin maakt je kleintje zeker weten dus ook onderscheid in lekker eten, en minder lekker eten. Dit is waarom, als het kan, het belangrijk is om je baby te introduceren aan veel verschillende smaken, geuren en texturen. 

    Daarnaast is het, zoals eerder gezegd, ook belangrijk om de omgeving en sfeer van waarin je kleintje eet comfortabel en consistent te houden. Zo zorg je ervoor dat je baby zich op z’n gemak is en weet wanneer het tijd is om lekker te eten. 

    Vaardigheden tijdens sprong 6

    Na 1 à 2 weken in sprong 6 zul je merken dat je baby nieuwe vaardigheden ontwikkelt. Hij begint te leren dat hij zijn wereld kan indelen in groepjes. Je baby zal druk bezig zijn met het observeren, vergelijken en categoriseren van de wereld om hem heen.

    1. Uit het zicht, maar niet verdwenen
      Baby’s beginnen te begrijpen dat objecten blijven bestaan, zelfs als ze deze niet kunnen zien. 
    2. Vergelijken
      Baby’s beginnen actief dingen te vergelijken, zoals speelgoed en gebeurtenissen, om te ontdekken wat er anders en hetzelfde is. 
    3. Categoriseren en groeperen
      Baby’s leren om dingen te sorteren op basis van wat op elkaar lijkt en wat anders is. 
    4. Patronen spotten en voorspellen
      Baby’s beginnen eenvoudige patronen te herkennen in wat er om hen heen gebeurt. Ze kunnen voorspellingen doen over wat er zal gebeuren op basis van die patronen. 
    5. Zelfbewustzijn en actie in de omgeving
      Tijdens sprong 6 worden baby’s zich meer bewust van zichzelf en hoe ze invloed hebben op wat er om hen heen gebeurt. Ze beseffen bijvoorbeeld dat ze iets kunnen veranderen door een object vast te pakken. 

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *