Elke baby gaat door een reeks aan fysieke, cognitieve, sociale en emotionele veranderingen. Deze veranderingen worden ook wel ‘sprongetjes’ genoemd. In totaal maakt een baby 10 sprongetjes.
In dit blog gaan we dieper in op de eerste en daardoor misschien gelijk ook spannendste sprong.
Lees hier meer over de andere sprongetjes:
Wat ervaart een baby tijdens sprong 1
Sprong 1, die rond de 5 weken plaatsvindt, is een periode waarin baby’s hun zintuigen ontwaken en intensiever beginnen te interacteren met de wereld om hen heen. Hierdoor ervaren baby’s een flinke toename aan prikkels.
Beide worden hieronder toegelicht.
1. Toename van prikkels
Vanaf de geboorte tot Sprong 1 hebben baby’s voornamelijk gereageerd op basisbehoeften zoals honger, slaap en comfort. Maar nu, rond de 5 weken, treden ze een nieuwe fase binnen waarin ze ook de wereld om echt beginnen te ervaren. Ze krijgen steeds meer mee en beginnen kleine veranderingen in licht, geluid, geur en aanraking op te merken.
2. Intensievere waarneming
Tijdens sprong 1 begint de ontdekkingsreis van het leven. Vanaf 5 weken richten baby’s hun aandacht op veel meer verschillende prikkels in hun omgeving. Het is het moment waarop een glimlachende ouder, een zacht speelgoed of zelfs de klank van een melodie hun nieuwsgierigheid opwekt. Hun ogen volgen bewegingen en ze beginnen de wereld om hen heen bewuster waar te nemen.
Gevolgen van de veranderingen
Deze veranderingen in de zintuiglijke waarneming hebben uiteraard ook invloed op het gedrag van jouw baby. Misschien merk je het nu al: je kleintje is een stuk alerter en zoekt steeds meer contact met jou en zijn omgeving.
Ook het slaappatroon van je baby verandert. Doordat je kleintje veel meer prikkels verwerkt en bewuster meemaakt, ligt je kindje soms langer wakker.
Ook het voedingsgedrag kan ook veranderen. Baby’s zullen tijdens sprong 1 wellicht meer interesse tonen in hun omgeving en hierdoor minder eetlust hebben.
Elke sprong brengt zo zijn eigen uitdagingen en vreugdemomentjes met zich mee. Als ouders zal je tijdens de eerste sprong van jouw baby actiever betrokken raken bij het beantwoorden aan de nieuwsgierigheid en behoeften van je kind.
Het is, sinds de geboorte, de eerste tijd van herkenbare aanpassing. Natuurlijk maakt elk kind deze sprong op een ander moment, maar door als ouder te anticiperen op deze sprong kan je jouw kleine precies bieden wat hij of zij nodig heeft. Dit vormt een mooie kans om de band tussen ouder en kind te ontwikkelen en versterken.
De rol van de ouders tijdens sprong 1
Tijdens sprong 1 speel jij als ouder een belangrijke rol. Dit komt doordat je baby zich emotioneel steeds meer aan je begint te hechten.
Natuurlijk kan je nooit zeker weten of jouw baby in de eerste sprong zit, maar er zijn wel een aantal signalen waar je op kunt letten. De volgende signalen die kunnen aangeven dat je kleintje zich in deze eerste sprong bevindt:
- Verhoogde alertheid
- Veranderd slaappatroon
- Toename van huilgedrag
- Intensievere waarneming:
- Verbeterde fysieke coördinatie
Praktische Tips voor Ouders
Wanneer je als ouder herkend dat jouw baby de eerste sprong heeft gemaakt is het belangrijk om te weten wat je kan doen om zo goed mogelijk te helpen met deze fase van ontdekking.
Daarom hebben wij een aantal praktische tips opgesteld die jou kunnen helpen jouw kleine zo goed mogelijk te ondersteunen. Onthoud wel dat elk kind anders is, wat voor de een erg goed werk, zal voor de andere wellicht niet werken. Het belangrijkste is altijd om genoeg geduld en begrip te hebben en jouw baby de ruimte en het vertrouwen te geven om op zijn of haar eigen manier te leren.
- Zintuiglijke stimulatie: Bied gevarieerde zintuiglijke ervaringen aan. Laat je baby verschillende texturen voelen, luister naar rustgevende geluiden en gebruik zachte geuren.
- Oogcontact: Maak oogcontact met je baby. Het is niet alleen geruststellend, maar ook een manier waarop je baby je gezicht leert herkennen en zich emotioneel met jou verbindt.
- Voorlezen: Ook al begrijpen baby’s de woorden nog niet, voorlezen stimuleert de auditieve zintuigen en bevordert de hechting tussen ouder en kind.
- Zachte aanrakingen: Naast het gebruik van baby artikelen met verschillende texturen, zijn zachte aanrakingen van onschatbare waarde voor de baby. Streel zachtjes over de rug of masseer voorzichtig de handjes en voetjes. Dit niet alleen kalmeert, maar stimuleert ook de tastzin van je baby.
- Muzikale verkenning: Experimenteer met verschillende genres en stijlen van muziek. Je zult merken dat je baby mogelijk een voorkeur ontwikkelt voor bepaalde tonen of ritmes. Het luisteren naar rustgevende muziek kan een kalmerend effect hebben en bijdragen aan een positieve sensorische ervaring.
- Speeltijd met contrast: Gebruik speelgoed en visuele stimuli met contrasterende kleuren. Baby’s zijn bijzonder gevoelig voor helderheid en contrast in deze fase. Dit helpt niet alleen bij de visuele ontwikkeling, maar prikkelt ook de nieuwsgierigheid van je kleintje.
- Georganiseerde rusttijd: Sprong 1 kan de slaap van je baby beïnvloeden. Georganiseerde rusttijd is dus erg belangrijk. Merk je dat jouw kleintje het lastig vindt om deze rust te nemen? Dan kan een white noise knuffel bijdragen aan meer structuur en een gezonde slaaproutine voor zowel de baby als de ouder. Deze knuffels creëren een gevoel van rust en veiligheid, wat vooral tijdens deze fase van ontwikkeling essentieel is voor een goede nachtrust.
- Samen ontdekken: Breng tijd door met je baby in verschillende omgevingen, zoals een rustige tuin of een wandeling in het park. Dit biedt nieuwe visuele, auditieve en tactiele prikkels, en stimuleert de nieuwsgierigheid van je kleintje.