Sprong 2, zoals beschreven in het boek “Oei, ik groei!”, vormt de tweede stap in een reeks van tien fysieke, cognitieve, sociale en emotionele veranderingen van een baby. Deze veranderingen worden ook wel ‘sprongetjes’ genoemd.
In dit blog gaan we dieper in op deze tweede sprong. Wat maakt je baby mee, hoe herken je de overgang naar sprong 2 en hoe kun je als ouders zo goed mogelijk ondersteunen.
Lees hier meer over de andere sprongetjes:
Wat ervaart een baby tijdens sprong 2
Tijdens sprong 2 maakt jouw kleintje enorme sprongen in hoe het de wereld om zich heen ziet. Je baby ontwikkelt nieuwe vaardigheden en begint de omgeving beter te begrijpen, wat natuurlijk invloed heeft op hun gedrag en emoties.
Tijdens sprong 2 ontstaan er nieuwe neurale verbindingen, simpeler gezegd gewoon ‘verbindingen in de hersenen’. Het zijn als het ware paden of wegen in het brein waardoor informatie reist. Tijdens sprong 2 maakt je baby meer van deze ‘wegen’ aan, waardoor je kleintje dus ineens een stuk slimmer wordt.
Je baby leert dus ineens nieuwe dingen, zoals grijpen, vasthouden en zelfs de eerste lach. Het brein van de baby gaat opeens druk aan de slag met het leggen van nieuwe wegen om de wereld om zich heen beter te begrijpen, waardoor de wereld steeds interessanter wordt.
Deze veranderingen in het brein gaan natuurlijk samen met emotionele ontwikkelingen. Je zal merken dat jouw baby een stuk bewuster reageert op de omgeving en op mensen om zich heen. Vaak krijgen baby´s ook meer gerichte aandacht en nieuwsgierigheid naar kleurrijke objecten en geluiden.
Zorg dus dat je de ruimtes hier slim op aanpast.
Sprong 2 baby symptomen: Hoe herken je de overgang?
Als ouder kan het erg fijn en belangrijk zijn om te herkennen wanneer je baby de overgang maakt van sprong 1 naar sprong 2, wat gemiddeld rond de leeftijd van ongeveer 8 weken gebeurt. Zo kan je zowel je kleintje, als jezelf en eventueel je partner helpen voorbereiden en ondersteunen tijdens deze periode.
Hieronder bespreken we de tekenen en signalen die wijzen op de overgang naar sprong 2. Let wel op dat elke baby anders is. Bij de een is het veel beter te merken wanneer ze de overgang maken dan bij de ander.
- Glimlachen en brabbelen: Tijdens sprong 2 kun je meer van die lieve baby glimlachjes en schattig gebrabbel verwachten. Als je merkt dat je kleintje een stuk vocaler wordt, kan het te maken hebben met de overgang naar sprong 2.
- Grijpen: je zult merken dat die kleine handjes die alles proberen vast te grijpen waar ze maar bij kunnen. Het verkennen van de wereld door aanraking is een flinke ontdekking, zo leren ze in korte tijd heel veel!
- Onvoorspelbare en ontroostbare huilbuien: In een keer zo veel nieuwe dingen ontdekken is vaak overweldigend voor een baby. Dit kan leiden tot onvoorspelbare huilbuien die soms ontroostbaar lijken.
- Meer aandacht voor de omgeving: je baby begint ineens veel meer aandacht te besteden aan kleurrijke objecten, geluiden en zelfs je gezicht.
- Slapeloze nachten en onrustige dromen: Door al die nieuwe impressies kan je baby een wat onregelmatiger slaappatroon krijgen. Bijvoorbeeld doordat er overdag meer dutjes gedaan worden, of door alle indrukken die je kleintje nog bezig houden in de nacht. Een white noise knuffel kan hierbij uitkomst bieden.
- Veranderde eetgewoonten: Soms gaat de overgang naar sprong 2 samen met kleine veranderingen in het eetgedrag van je baby. Misschien willen ze vaker borst- of flesvoeding, of hebben ze juist minder eetlust.
Wat kun je doen als ouder tijdens sprong 2
Als ouder heb je een cruciale rol tijdens de sprongen in de ontwikkeling van je baby.
Het begrijpen van de behoeften van je baby en het bieden van de juiste ondersteuning kan de overgang voor zowel ouder als kind soepeler maken.
Nu we hebben ontdekt wanneer onze kleintjes die sprong van sprong 1 naar sprong 2 maken, is het tijd om te bespreken wat je als ouder kan doen om de overgang soepeltjes te laten verlopen.
Ten eerste, omarm het onverwachte! Sprong 2 brengt vaak verrassingen met zich mee, zoals we al verteld hebben is geen enkel kind hetzelfde. Als ouder kan je er dus nooit vanuit gaan dat je precies weet wat er gaat gebeuren.
Blijf altijd geduldig en liefdevol. Geef je kind daarnaast ook genoeg ruimte en vertrouwen om nieuwe dingen te leren en fouten te maken, maar wees consequent wanneer het aankomt op fouten corrigeren.
Ook het corrigeren van fouten doe je natuurlijk wel op een zachte en liefdevolle manier. Je wilt natuurlijk niet dat je kleintje bang wordt om fouten te maken!
Om je nog beter te helpen hebben we 10 praktische tips voor ouders verzameld die je tijdens sprong 2 vooruit helpen. Sommige tips zijn wellicht wat voor de hand liggend, maar een vriendelijke reminder kan wat ons betreft geen kwaad 🙂
9 praktische tips voor ouders
- Observeren en begrijpen
Neem de tijd om aandachtig te kijken naar de subtiele signalen van je baby, zoals oogbewegingen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Door deze te begrijpen, kun je beter inspelen op de behoeften van je kleintje en de band tussen jullie versterken.
- Geduld bewaren
Realiseer je dat de onrustige periodes tijdens sprongen weer voorbij gaan. Door geduldig te blijven, geef je je baby de ruimte om te groeien en te ontwikkelen op zijn eigen unieke tempo.
- Routine handhaven
Een consistente routine creëert een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid voor je baby. Het helpt hen om de wereld om hen heen te begrijpen en bevordert een gezond slaap- en eetpatroon.
- Knuffelen en troosten
Het fysiek troosten van je baby, bijvoorbeeld door knuffels en zachte aanrakingen, geeft hen een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dit kan hen helpen om emotionele uitdagingen tijdens sprongen beter het hoofd te bieden.
- Zachte stimulatie
Let op de reacties van je baby op verschillende stimuli. Zorg voor een omgeving met matige stimulatie om overprikkeling te voorkomen, terwijl je tegelijkertijd zachte prikkels zoals rustige muziek en zachte kleuren aanbiedt.
- Voorspelbaarheid: Creëer een voorspelbare omgeving voor je baby.
Een gestructureerde omgeving met voorspelbare elementen, zoals vaste slaaptijden en voedingsmomenten, helpt je baby om zich veilig te voelen en hun dagelijkse ervaringen beter te begrijpen. Ook vaste speeltjes kunnen hierbij helpen.
7. Informatie delen
Het delen van ervaringen met andere ouders kan verhelderend zijn. Het biedt niet alleen emotionele steun, maar ook waardevolle inzichten en tips over hoe zij omgaan met de sprongen in ontwikkeling.
- Zelfzorg
Zorg goed voor jezelf om beter voor je baby te kunnen zorgen. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je met hernieuwde energie en geduld voor je baby zorgen. Voldoende rust, gezonde voeding en tijd voor ontspanning zijn cruciaal.
9. Consulteer experts
Deze laatste tip zul je in de meeste gevallen niet nodig hebben, maar vinden we toch belangrijk om met je te delen. Het gebeurt namelijk wel vaker dat nieuwe ouders, door bijvoorbeeld onzekerheden, liever geen experts willen benaderen voor hulp.
Wij raden je aan om te doen wat goed voelt. Maak je je om wat voor reden dan ook zorgen over de ontwikkeling van je kleintje? Aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Pediatrische experts kunnen waardevolle begeleiding bieden en eventuele zorgen adresseren.