Nieuws, Ontwikkeling baby

Sprong 4 baby: patronen herkennen

sprong 4 baby myhummy

Sprong 4 vindt plaats tussen de 14-20 weken. Als ouder wil je graag goed voorbereid zijn op deze spannende tijd. Daarom hebben wij alles over het vierde sprongetje voor je op een rijtje gezet en hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan.

Lees hier ook meer over de andere sprongetjes: 

Wat ervaart een baby tijdens sprong 4

Tijdens sprong 4 begint je baby te begrijpen dat de verschillende patronen en sensaties van sprong 3 allemaal één grote gebeurtenis zijn. Dat is natuurlijk weer een enorme ontwikkeling voor jouw kleintje. 

En je raadt het misschien al…deze komt niet zonder wat minder leuke punten. 

Deze ontwikkeling gaat namelijk vaak gepaard met een periode van slecht slapen, ook wel slaapregressie. Slaapregressie bij baby’s is een normaal en soms ook terugkerend onderdeel van de ontwikkeling, maar zeker geen fijn onderdeel. 

Je baby krijgt vaker onderbroken nachten wat zorgt voor vermoeidheid bij zowel je baby en jij als ouder. Gelukkig is dit een tijdelijke fase die veel moois oplevert. Dus op langere termijn is het de korte nachten zeker waard!

Naast een slechter slaappatroon krijgt je baby tijdens sprong 4 ook met andere opmerkbare veranderingen te maken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Prikkelbaarheid en frustratie:
    Tijdens sprong 4 zijn baby’s vaak prikkelbaarder en merkbaar sneller gefrustreerd. Ze hebben meer troost en geruststelling nodig vanwege de intensiteit van de veranderingen die ze doormaken.
  • Verhoogde alertheid:
    Baby’s worden tijdens sprong 4 vaak alerter en meer bewust van hun omgeving. Ze tonen meer interesse in hun speelgoed, gezichten om hen heen en geluiden in de omgeving.
  • Emotionele veranderingen:
    Naast fysieke ontwikkelingen ervaren baby’s ook emotionele veranderingen tijdens sprong 4. Ze kunnen stemmingswisselingen vertonen, variërend van vrolijkheid tot huilerigheid. Deze switch tussen verschillende emoties kan veel spontaner gebeuren.

De 3 H’s

De ‘3 H’s’, huilerig, hangerig, en humeurig, zijn terugkerende symptomen tijdens de verschillende sprongen bij je baby. Deze fases van humeurigheid en continu huilen kunnen verontrustend en vermoeiend zijn, maar ze zijn ook duidelijk tekenen van groei en ontwikkeling. 

Houd dat dus goed in je achterhoofd en probeer altijd geduldig te blijven je baby zo goed mogelijk te ondersteunen. 

Nieuwe vaardigheden tijdens sprong 4

Tijdens sprong 4 leren baby’s nieuwe vaardigheden die hun ontwikkeling bevorderen. Enkele van deze vaardigheden zijn:

  • Grijpen en vasthouden van voorwerpen.
  • Meer controle over bewegingen.
  • Verbeterde hand-oog coördinatie.
  • Toename in interactie met de omgeving (gezellig!) 
  • Mogelijk begin van rollen of draaien.
sprong 4 baby 2 myhummy

Hoe herken je de overgang naar sprong 4 bij je baby

De overgang naar sprong 4 is voor elke baby anders. Gemiddeld maakt een baby de overgang rond de 14 weken, maar het kan ook eerder of later zijn. Daarom is het belangrijk om de tekenen van de overgang naar sprong 4 bij je baby te herkennen. 

Tijdens sprong 4 ervaart een baby een verhoogde prikkelbaarheid, onrustig slapen en een verandering in het gedrag van je baby. 

Let op signalen zoals verminderde eetlust, meer huilen en een algemeen gevoel van ongemak. Dit kan duiden op de vierde sprong.

Sprong 4 slaapregressie

Slaapregressie is een veelvoorkomend probleem bij baby’s, vooral tijdens sprong 4. Slaapregressie bij baby’s is een periode waarin de slaappatronen van je kleintje verstoord kunnen raken. 

Dit resulteert in moeilijkheden met inslapen, vaker wakker worden ‘s nachts en korte dutjes overdag. Het is belangrijk op te merken dat slaapregressie meestal tijdelijk is en vaak samenvalt met periodes van snelle ontwikkeling, zoals sprong 4.

Slaapregressie tijdens sprong 4 wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de groeiende cognitieve vaardigheden van je baby en hun groeiende bewustzijn van de wereld om hen heen. Dit leidt tot een toegenomen behoefte aan comfort en veiligheid, wat zich uit in veranderingen in slaappatronen.

Als ouder kun je jouw kleintje op verschillende manieren helpen tijdens deze periode van slaapregressie. Bijvoorbeeld door een consistent slaapritueel te gebruiken. Dit kan je baby helpen zich veilig en comfortabel te voelen bij het naar bed gaan. 

Het gebruik van babyartikelen zoals een comfortabel slaapnestje of een favoriet knuffeltje kan ook bijdragen aan een kalmerende slaapomgeving.

Maak je als ouder niet al te veel zorgen als je baby door een fase van slaapregressie gaat. Met liefdevolle steun, geduld en een beetje aanpassingsvermogen, komen jullie samen door deze uitdagende periode heen.

Hoelang duurt sprong 4

De duur van sprong 4 isdoorgaans 1 tot 3 weken. Ook dit kan voor elke baby weer anders zijn. Let dus goed op het gedrag en de vraag van je baby tijdens deze periode. Het is namelijk een intense periode van groei en aanpassing voor zowel je baby als jij als ouder. 

5 praktische tips voor ouders

  1. Geef je baby een overvloed aan knuffels en liefde wanneer ze onrustig zijn. Een beetje extra aandacht kan wonderen verrichten om de stress te verminderen.
  1. Creëer een rustige en gezellige sfeer voor je kleintje. Laat de omgeving rustig zijn en introduceer voorspelbare rituelen. Een voorspelbare omgeving zorgt voor een kalme en geruststellende sfeer waar je baby snel aan zal wennen.
  1. Gebruik witte ruis knuffels voor een diepe slaap. Witte ruis bootst geluiden na die ze in de baarmoeder hoorden, waardoor ze zich veiliger en comfortabeler voelen.
  1. Flexibiliteit is belangrijk! Luister naar de signalen van je baby en wees bereid om vaker troost te bieden als dat nodig is. Soms hebben ze gewoon wat extra knuffels nodig.
  1. Praat met andere ouders en deel je ervaringen. Het delen van verhalen kan geruststellend zijn en nieuwe inzichten bieden die verrassend behulpzaam kunnen zijn!

Alle sprongetjes baby

Benieuwd naar welke sprongen een baby allemaal maakt? Lees dan hier onze blog over sprongetjes baby!