Nieuws

Sprong 3 baby: vloeiende overgangen

sprong 3 baby groot

Is jouw baby momenteel toe aan de derde sprong of wil je je als (toekomstige) ouder hier alvast goed op voorbereiden? Dan zit je hier goed.

In dit blog vertellen we je namelijk alles over sprong 3. Dit is wat je kan verwachten: 

  • Wat ervaart je baby tijdens sprong 3 
  • Welke nieuwe vaardigheden leert je baby 
  • Hoe herken je de overgang 
  • Wat kun je doen als ouder 
  • 7 praktische tips voor ouders 

Lees hier ook meer over de andere sprongetjes: 

Wat ervaart een baby tijdens sprong 3

Sprong 3, je baby maakt weer een nieuw mentaal sprongetje. Dit is natuurlijk goed en leuk, maar kan ook een erg intense tijd zijn voor zowel je baby als voor jezelf.

Ze beginnen de wereld beter en beter te begrijpen. Sprong 3 wordt volgens het boek ‘Oei, ik groei’ omschreven als de wereld van vloeiende overgangen. Dit soort overgangen zijn voor ons als volwassen zo normaal, dat we het grotendeels van de tijd niet eens merken. Voor een baby van 11 à 12 weken daarentegen is dit een erg intense nieuwe ervaring. 

Je baby zal hier dus even aan moeten wennen en kan hierdoor wat onrustiger en prikkelbaarder zijn. Dit gaat vaak gepaard met moeilijk of minder vast slapen, minder eetlust, minder geluidjes maken en minder beweging. 

Emotioneel heeft een baby tijdens sprong 3 vaak behoefte aan meer liefde en troost. Als ouder is het belangrijk om dit te herkennen en ook te bieden aan je kleintje. 

De 3 H’s

De intensiteit van de derde sprong gaat vaak samen met de 3 H’s: huilerig, hangerig en humeurig. Je zal tijdens de overgang van sprong 2 naar sprong 3 merken dat je baby wat onrustiger is, meer zal huilen en soms zelfs ontroostbaar zal lijken.

Als ouder is het belangrijk om deze overgang te herkennen en vooral ook te accepteren als nodige stap voor de ontwikkeling van jouw kleintje. Door de onrust zal het misschien niet altijd zo lijken, maar elke sprong vormt een belangrijke stap in de ontwikkeling van je baby. 

Onthoud dus dat het een voorbijgaande fase is en dat het belangrijk is om geduldig en ondersteunend te blijven.

Nieuwe vaardigheden tijdens sprong 3

1. Zien:

  • Je baby begint vloeiende overgangen waar te nemen.
  • Hij of zij kan objecten en bewegingen beter volgen met de ogen.

2. Horen

  • Je baby hoort geluiden en stemmen steeds beter en kan deze ook steeds beter onderscheiden.
  • Hij of zij reageert hierdoor mogelijk op geluiden met meer gerichte aandacht.

3. Ruiken:

  • Je baby kon natuurlijk al ruiken, maar leert steeds beter om geuren te herkennen en onderscheiden.

4. Proeven

  • Je baby begint interesse te tonen in het ontdekken van textuur en smaken. Dit zal je herkennen doordat ze van alles in hun mond proberen te stoppen. Goed opletten dus, ouders!

5. Voelen

  • Soepelere bewegingen worden zichtbaar, vooral in het hoofd- en nekgebied.
  • Hij of zij kan meer controle hebben over de handbewegingen en kan dingen vastgrijpen of vasthouden met meer precisie.
sprong 3 cake

Hoe herken je de overgang naar sprong 3 baby

Zoals hierboven omschreven zal je baby tijdens sprong 3 een aantal nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Ze gaan steeds meer en beter zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Door als ouder goed op deze vaardigheden te letten, kan je soms al herkennen dat je baby in de overgangsfase zit van sprong 2 naar sprong 3. 

We gaven al aan dat de ontwikkeling van deze vaardigheden ook de nodige onrust bij je baby mee kan brengen. Zo veel nieuwe prikkels in één keer is natuurlijk vrij overweldigend voor een baby van 11/12 weken oud. 

Baby’s uiten deze onrust op verschillende manieren. Veel en soms zelfs ontroostbaar huilen, minder (goed) slapen of veranderende slaappatronen, minder eetlust, minder geluidjes maken en minder beweging. 

Op dit soort dingen kan je als ouder ook altijd proberen te blijven letten. Zo herken je snel en gemakkelijk de overgang naar de derde sprong.

Als je merkt dat het zo ver is, is het natuurlijk ook fijn om te weten wat je als ouder kan doen, dat lees je in de volgende alinea. 

Hoelang duurt sprong 3

Sprong 3 duurt gemiddeld 1 à 2 weken. 

Wat kun je doen als ouder tijdens sprong 3

Wanneer jouw kleintje opeens minder slaapt, minder eet en meer huilt of ander gedrag wat de nodige zorgen wekt laat zien, krijg je als ouder al snel het gevoel dat je hier iets aan moet doen. 

Hoewel je natuurlijk ook wel de nodige dingen kan doen, is het vooral belangrijk om te beseffen dat er niks mis is. Je baby krijgt plots zoveel prikkels, dat hij of zij even rustig moet wennen. 

Om snel te wennen aan alle nieuwe prikkels is het belangrijk om je baby veel liefde, troost en zelfvertrouwen te geven. Zorg voor een veilige en betrouwbare omgeving en moedig je baby veel en vooral op positieve wijze aan. 

Ook is het als ouder belangrijk om even goed voor jezelf te zorgen als voor de baby. Je baby heeft tijdens deze sprong meer troost en aandacht dan normaal. Dat vraagt om veel energie en geduld, zorg er dan dus ook voor dat je hier genoeg van hebt. 

Slaap goed, eet goed en blijf ook ruimte nemen om iets voor jezelf te doen waar je blij van wordt.

5 praktische tips voor ouders

Het lezen van dit blog is al een mooie eerste stap. Door bewust te zijn van de derde sprong, weet je beter wat jouw kleintje mee maakt en dus nodig heeft. Om hier een mooie toevoeging aan te maken geven we je hieronder 5 praktische tips die je kunt gebruiken tijdens de overgang naar sprong 3!

  1. Biedt troost en liefde in de vorm van aanraking en door veel tegen je kleintje te spreken wanneer deze onrustig is. Knuffelen en geruststellen kunnen helpen om de stress te verminderen.
  1. Zorg voor een rustige en comfortabele omgeving voor je baby. Vermijd onnodige prikkels en zorg voor een voorspelbare rituelen. Hoe voorspelbaarder, rustiger en betrouwbaarder de omgeving, hoe sneller je kleintje zal wennen. 
  1. Maak gebruik van witte ruis knuffels voor diepere slaap. Witte ruis reproduceert geluiden die ze in de baarmoeder hoorden, waardoor ze zich sneller veilig en comfortabel voelen.
  1. Probeer zo flexibel mogelijk te zijn en blijven en geef je baby de kans om zijn of haar behoeftes aan te geven, zelfs als dit betekent dat je wat vaker troost moet bieden dan normaal. 
  1. Communiceer met andere ouders. Het delen van ervaringen kan zorgen voor wat geruststelling en vooral nieuwe, behulpzame inzichten! 
  1. Je zult wat meer met je baby bezig zijn, maar vergeet niet om ook voor jezelf te blijven zorgen! Je kleintje heeft niks aan jou als je geen puf meer hebt. 
  1. Blijf positief! Hoewel niet altijd zo zal lijken, is deze periode een belangrijke stap in de ontwikkeling van jouw baby. Probeer het ondanks mogelijk gehuil en onrustigheid ook altijd zo te zien. 

Alle sprongetjes baby

Benieuwd naar welke sprongen een baby allemaal maakt? Lees dan hier onze blog over sprongetjes baby!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *