Nieuws, Ontwikkeling baby

Sprong 5 baby: de wereld van relaties

sprong 5 myhummy.nl

Sprong 5 begint bij de meeste baby’s tussen de 22 en 26 weken. Vanaf deze periode betreed jouw baby de wereld van relaties. Wat dit inhoudt, hoe je jezelf hier als ouder op voor kunt bereiden en hoe je jouw baby het best kunt ondersteunen lees je in dit blog!

Wat ervaren jij en jouw kleintje?

Relaties, dat is het grote thema tijdens sprong 5. Je baby begint te begrijpen hoe dingen met elkaar verbonden zijn. Bijvoorbeeld hoe het vallen van een speeltje een geluid veroorzaakt, afstanden tussen objecten, maar vooral ook de afstand tussen jullie. 

Wat ervaart jouw baby

Je kleintje begint door te krijgen en vooral te begrijpen dat je weg kan lopen en zelfs geheel kunt verdwijnen. Natuurlijk betekent dit ook dat ze begrijpen dat wanneer jij weggaat, je ook weer terugkomt. Er is alleen één probleem… hoe weet je dit nu écht zeker. 

Deze onzekerheid zorgt ervoor dat je baby zich tijdens sprong 5 wat angstiger en onzekerder voelt en zelfs last kan krijgen van een lichte of zwaardere vorm van verlatingsangst. 

Sprong 5 ervaringen van je baby op een rij:

  • Toenemende alertheid: Je baby wordt alerter op veranderingen in hun omgeving, zoals wanneer jij weggaat.
  • Meer emotionele reacties: Ze kunnen meer emotionele reacties vertonen, zoals huilen of klagen, wanneer ze zich gescheiden voelen van jou.
  • Behoefte aan geruststelling: Je baby kan meer behoefte hebben aan fysiek contact en geruststelling van jou om zich veilig en zeker te voelen.
  • Plakkeriger gedrag: Ze kunnen meer aanhankelijk en vastklampend worden, waarbij ze liever bij jou willen zijn dan alleen te zijn.
  • Veranderingen in slaappatroon: Sommige baby’s kunnen moeite hebben met slapen en vaker wakker worden ‘s nachts vanwege de angst om gescheiden te zijn van jou.

Sprong 5 ervaringen van een ouder

Als ouder weet je waarschijnlijk al een beetje wat je kunt verwachten tijdens de overgang naar een nieuwe sprong. Je baby heeft tijdens deze periode wat meer aandacht en ondersteuning nodig, wat af en toe vermoeiend kan zijn. 

Tijdens sprong 5 slapen, eten en drinken baby’s vaak slechter. Je zult dus wat meer moeite dan normaal moeten steken in het in stand houden van deze routines. Daarnaast kan, zoals hierboven benoemd, je baby verlatingsangst ontwikkelen doordat ze beter door hebben wanneer jij wegloopt. 

Het is belangrijk om je kleintje snel te laten begrijpen dat hun #1 bron van liefde toch écht altijd weer heelhuids terugkomt. Blijf bijvoorbeeld tegen je baby praten wanneer je de ruimte verlaat en verleng beetje bij beetje de hoeveelheid tijd dat je uit het zicht bent van jouw baby. 

Het is belangrijk om geduldig te blijven, het is nu eenmaal spannend om degene waar je het aller meest van houdt voor het eerst bewust uit het zicht te laten. 

Symptomen sprong 5: de overgang herkennen

De overgang naar sprong 5 vindt bij de gemiddelde baby plaats rond de 22 weken, maar kan ook eerder of later gebeuren. Daarom is het goed om te weten waar je als ouder op kunt letten om de overgang van sprong 4 naar sprong 5 te herkennen.

Er zijn een aantal terugkerende factoren zoals de 3 H’s en slaapregressie, maar doordat baby’s zich ontwikkelen om relaties te herkennen kan dit ook zorgen voor wat angstigheid en voor veel baby’s zelfs verlatingsangst. 

Let rond deze periode dus goed op je baby. Je kunt deze overgang herkennen aan veranderingen in het gedrag en afwijkende gewoontes van je baby. Denk bijvoorbeeld dus aan:

  • Meer en ergere huilbuien
  • Prikkelbaarder
  • Hongeriger of juist nauwelijks eten
  • Slechter inslapen en/of vaker wakker worden in ‘s nachts
  • Meer behoefte aan aandacht, aanraking en troost
  • Verlatingsangst: baby reageert opeens heftiger als je niet in de buurt bent

Herken je een of meerdere van deze symptomen? Dan is de kans groot dat sprong 5 begonnen is. Het is belangrijk om goed op te letten wat je baby precies laat zien tijdens deze periode. Om je baby zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze overgang belangrijk om je baby extra liefde, steun en geduld te geven (ja, je hoort het goed, NOG meer). 

Daarnaast is dit ook een tijd waarin je consequent moet zijn. Probeer zo veel mogelijk een routine aan te houden en je baby gerust te stellen met knuffels, kalmerende woorden en een vertrouwde omgeving.

De terugkerende ellende van de 3 H’s

Tijdens sprong 5 kunnen de drie H’s, Huilen, hangerigheid en humeurigheid, weer vaker dan normaal voorkomen. Deze zijn een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling, omdat je baby nieuwe vaardigheden leert. 

Nieuwe vaardigheden tijdens sprong 5

In deze periode begint je baby met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden zoals:

  • Verbanden leggen tussen objecten
    Tijdens sprong 5 beginnen baby’s te begrijpen hoe dingen met elkaar in verband staan. Ze kunnen bijvoorbeeld ontdekken dat een blokje op een ander blokje kan worden gestapeld, of dat een speeltje in een mand kan worden geplaatst.
  • Ruimtelijk inzicht
    Baby’s leren over ruimtelijke relaties tijdens sprong 5. Ze kunnen begrijpen waar objecten zich bevinden ten opzichte van elkaar, zoals dat een speeltje zich achter een ander speeltje of onder de dekens bevindt.
  • Sociale banden herkennen
    Tijdens sprong 5 beginnen baby’s de banden tussen mensen te begrijpen. Ze kunnen bijvoorbeeld beseffen dat wanneer hun verzorger weggaat, ze ook weer terug zullen komen.
sprong 5 baby 1 myhummy.nl 1

Wanneer begint sprong 5

Sprong 5 begint gemiddeld rond de vijfde of zesde maand na de geboorte, maar dit kan per baby verschillen. In de meeste gevallen kan je ervan uit gaan dat je baby sprong 5 betreedt tussen de 22 à 26 weken. 

Let op veranderingen in gedrag en routine om te bepalen wanneer deze fase voor jouw baby begint.

Hoelang duurt sprong 5

De duur van sprong 5 kan ook verschillen, maar duurt gemiddeld ongeveer een maand. 

7 praktische tips voor ouders

  1. Zorg voor een rustige omgeving
    Een overprikkelde baby kan meer last hebben van de drie H’s. Door een kalme en comfortabele omgeving te creëren met hoogwaardige baby artikelen, help je je baby ontspannen en beter omgaan met de veranderingen die hij of zij ervaart. 
  2. Blijf consequent met routines
    Hoewel het verleidelijk kan zijn om routines aan te passen aan het gedrag van je baby, kan dit meer onrust veroorzaken. Probeer zo veel mogelijk vast te houden aan vaste slaap-, voedings- en speeltijden.
  3. Communiceer en speel actief
    Praat tegen je baby en speel interactieve spelletjes die passen bij de nieuwe vaardigheden die hij of zij ontwikkelt. Dit bevordert niet alleen de band tussen jou en je baby, maar ondersteunt ook zijn of haar ontwikkeling.
  4. Neem tijd voor jezelf
    Het is belangrijk om ook aan je eigen welzijn te denken. Regelmatige pauzes en tijd voor jezelf kunnen helpen om je energie en geduld te behouden. Dit maakt het makkelijker om positief te reageren op de behoeften van je baby.
  5. Zoek steun en deel ervaringen
    Praat met andere ouders over hun ervaringen en deel de jouwe. Dit kan helpen om je gevoelens te valideren en nieuwe perspectieven of strategieën te vinden voor het omgaan met de uitdagingen van sprong 5.
  6. Gebruik witte ruis knuffels
    Witte ruis knuffels creëren geluiden die ze in de baarmoeder hoorden, waardoor ze zich veiliger en comfortabeler voelen, sneller in slaap vallen en minder vaak wakker worden. 
  7. Wees flexibel
    Luister naar de signalen van je baby en wees bereid om vaker troost te bieden als dat nodig is. Soms hebben ze gewoon wat extra knuffels nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *