Slaapregressie, veel ouders krijgen ermee te maken. En zo ook die van 8 maanden. Het is een periode waarin je baby slechter en onregelmatiger slaapt. Dit kan inhouden dat het ritme verandert, je baby bij jullie als ouders wil liggen of de middagdutjes lijken verleden tijd.
We snappen dat je wellicht geen raad meer weet over wat je moet doen om je baby lekker te laten slapen. In dit artikel vertellen we je daarom wat de slaapregressie van 8 maanden precies inhoudt, hoe lang het ongeveer duurt en geven we je nog een aantal handige tips.
Wat houdt de slaapregressie van 8 maanden precies in
Deze slaapregressie komt doordat je baby simpelweg iets minder slaap op een dag nodig heeft. Dit gaat meestal van 3 slaapjes per dag naar 2 slaapjes. Dit brengt dus niet alleen wat verwarring bij jou, maar ook bij je baby.
Daarnaast maakt je baby meerdere ontwikkelingen in zijn of haar motoriek. Zo leert je baby bijvoorbeeld om te kruipen of zitten. Hierdoor is je baby vaak ook wat actiever en energieker, en dat zet zich door tijdens de slaapjes.
De hersenen van je kindje moeten namelijk alle activiteiten verwerken en daardoor kan het zijn dat je je baby veel ziet bewegen in zijn of haar slaap. Dit is dan ook weer de reden dat je baby sneller wakker schrikt.
Wat komt er nog meer kijken bij de slaapregressie van 8 maanden
Bij de slaapregressie van 8 maanden komt niet alleen verandering in het slaapgedrag van je baby kijken. Waarschijnlijk merk je vroeg of laat in deze slaapregressie ook signalen van verlatingsangst.
Dit is een normale fase en is onderdeel van het hechtingsproces. Je baby leert in deze fase namelijk dat je ook weg kan gaan, maar ze begrijpen daarentegen nog niet dat je ook wel weer terugkomt. Dit kan dus vanzelfsprekend veel huilbuien opleveren.
Vaak is deze verlatingsangst ook de reden dat je kindje alleen in slaap valt wanneer je erbij blijft. Daarnaast slaapt je baby heel licht en wordt hij of zij dus snel wakker wanneer je weg probeert te sluipen. Dit komt niet alleen bij de middagdutjes voor, maar helaas ook ‘s nachts.
Hoelang duurt de slaapregressie van 8 maanden
De duur van deze fase verschilt enorm per kind en daarom is het moeilijk om er een echt concreet antwoord op te geven. We raden je aan om uit te gaan van 2 tot 6 weken, maar stel je toch in op 5 à 6 weken. Op die manier bereid je je mentaal goed voor en is het geen teleurstelling wanneer deze fase langer dan 2 weken duurt.
Als het om verlatingsangst gaat, is het vaak nog een ander verhaal. Sommige kinderen hebben hier namelijk maanden of soms zelfs een paar jaar last van. Wanneer het lang duurt raden we je aan om hieraan te werken met je kind door met kleine stapjes te oefenen.
Tips bij de slaapregressie van 8 maanden
Uiteindelijk zal je toch echt samen met je baby en wellicht je partner door deze fase heen moeten. Wel hebben we een aantal tips die verlichting kunnen geven en helpen om wat zelfverzekerder door deze slaapregressie heen te komen. We sommen ze voor je op:
- Knuffel je baby wat extra in deze fase. Op die manier laat je zien dat je er echt voor hem of haar bent. Dit stelt je kindje gerust op momenten dat hij of zij verlatingsangst heeft. Daarnaast wekt het vertrouwen, omdat je baby zo leert dat je er voor hem of haar bent in moeilijke periodes
- Hou je aan een vast slaapritueel. Dit helpt om je baby sneller in slaap te laten vallen. Het maakt in deze fase dan niet zoveel meer uit waar of hoe laat.
- Zorg voor goede slaapomstandigheden. Dit houdt verduisterende gordijnen in en een kamertemperatuur tussen de 15 en 18 graden.
Daarnaast helpen white noise knuffels vaak ook om je baby een neutraal gevoel te geven. Hierdoor focussen ze zich minder op geluiden wanneer je weg sluipt. Bekijk hier ons assortiment white noise knuffels en kom erachter of dit voor jouw kindje werkt.