Slaapregressie
Alle baby’s, dreumesen en peuters krijgen ermee te maken: slaapregressie. Het zijn lastige periodes voor jou als ouder met gebroken nachten en gefrustreerde kinderen. Ook voor je kindje zijn het vervelende periodes die vaak verwarring brengen in het ritme waar je kindje net zo aan gewend was.
Elke slaapregressie brengt weer nieuwe dingen en vragen met zich mee. In dit artikel gaan we je daarom zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat deze periodes inhouden en betekenen. En natuurlijk geven we je ook handige tips om zo soepel mogelijk door deze, toch wat ingewikkelde, periodes van slaapregressies heen te komen.
Wat is slaapregressie?
Slaapregressie is een fase waarin baby’s, die normaal gesproken lekker slapen, ineens moeite krijgen met slapen of vaker wakker worden. Dat kan best pittig zijn als ouder, maar het is goed om te weten dat het helemaal normaal is. Het hoort bij de ontwikkeling van je kleintje. Tijdens deze periodes leren baby’s nieuwe vaardigheden of maken ze een sprong in hun mentale en fysieke ontwikkeling, wat tijdelijk hun slaapritme kan verstoren.
Hoe lang en hoe intens zo’n slaapregressie is, verschilt per kind. Geen enkele baby is immers hetzelfde. Als ouder kan het helpen om te begrijpen wat er speelt, zodat je met meer geduld en vertrouwen je kleintje kunt ondersteunen in deze bijzondere, maar soms ook uitdagende fase.
De MyHummy slaapregressie calculator
Ben je benieuwd wat er precies speelt tijdens de slaapregressie van je baby? De MyHummy slaapregressie calculator helpt je om helderheid te krijgen. Met deze handige tool ontdek je hoe lang een slaapregressie gemiddeld duurt per leeftijd, wat de oorzaken zijn en hoe je jouw kleintje het beste kunt ondersteunen.
Het werkt heel simpel: vul de leeftijd van je baby in en ontvang praktische tips en inzichten om samen door deze bijzondere, maar soms uitdagende fase heen te komen.
Hoelang duurt slaapregressie?
De duur van een slaapregressie verschilt van baby tot baby. Meestal duurt het maar een paar dagen tot een paar weken. Soms kan het wat langer aanhouden, afhankelijk van het temperament van je kleintje en de ontwikkelingen die hij of zij doormaakt. Voor de meeste baby’s geldt gelukkig dat een slaapregressie tussen de 2 en 4 weken voorbij is.
Wat misschien helpt om in gedachten te houden: deze periodes zijn tijdelijk. Vaak merk je na een slaapregressie juist mooie nieuwe ontwikkelingen bij je kindje. Dat maakt het toch een stukje makkelijker om door deze fase heen te komen.
Slaapregressies door de ontwikkeling van je kindje
De periodes van slecht slapen, dutjes weigeren of om de 2 uur wakker worden ’s nachts hebben dus allemaal te maken met de ontwikkeling van je kindje. Het voelt misschien ontzettend tegenstrijdig, maar het slechte slapen tijdens de slaap regressies is eigenlijk een heel goed teken.
Je kindje ontwikkelt zich namelijk snel en veel. Hij of zij groeit, leert nieuwe dingen, gaat gedrag kopiëren en interesses ontwikkelen. Dit zijn ontzettend veel indrukken en prikkels die je kindje in deze periodes niet goed kan verwerken en daardoor ontstaan de gevreesde slaapregressies.
Hoe herken je slaapregressie
Het herkennen van een slaapregressie kan je helpen om beter te begrijpen wat je baby doormaakt en hoe je hem of haar kunt ondersteunen. Let vooral op deze signalen:
- Verstoorde slaappatronen: Je kleintje kan moeite hebben om in slaap te vallen, vaker wakker worden of kortere dutjes doen.
- Verhoogde prikkelbaarheid: Meer huilen, onrustiger zijn of extra behoefte aan troost kan wijzen op een slaapregressie.
- Veranderingen in eetlust: Sommige baby’s krijgen meer honger, terwijl anderen juist minder interesse hebben in eten.
- Meer behoefte aan nabijheid: Je kindje wil misschien vaker bij je zijn, geknuffeld worden of troost zoeken.
Niet elke baby laat dezelfde signalen zien, maar door goed te kijken naar het gedrag en de slaappatronen van jouw kleintje, kun je vaak een slaapregressie herkennen. En onthoud: het is een fase, en je hoeft het niet perfect te doen. Liefdevol aanwezig zijn is vaak al genoeg.
Hoe omgaan met slaapregressie
Het omgaan met een slaapregressie kan soms uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je zowel jezelf als je baby helpen:
- Blijf consistent met routines: Een vaste bedtijdroutine kan rust en voorspelbaarheid bieden.
- Bied extra comfort: Geef je baby de nabijheid en troost die hij of zij nodig heeft.
- Wees geduldig: Slaapregressie is tijdelijk en maakt deel uit van de ontwikkeling.
- Let op slaapbehoeften: Probeer in te spelen op de veranderende slaappatronen van je baby.
Het belangrijkste is om flexibel te blijven en vertrouwen te hebben dat deze periode voorbij zal gaan.
Hoeveel slaapregressies zijn er
Misschien was het je al opgevallen, maar wij hebben het over slaapregressies. Ja, in meervoud. Je kindje gaat in zijn of haar nog korte leventje door ontzettend veel fases en ontwikkelingen, waarbij de een heftiger is dan de ander.
Bij deze fases horen, helaas, verschillende slaapregressies waar jij en je kindje doorheen moeten. Wel komen de slaapregressies bij kinderen zo ongeveer rond dezelfde leeftijd en kan je je er dus redelijk op voorbereiden of heftige slaapperiodes terugleiden naar deze leeftijden.
Leeftijd (maanden) | Slaapregressie | Duur (gemiddeld) |
---|---|---|
4 maanden | Eerste slaapregressie: door groei en verandering in slaapcycli | 2-6 weken |
6 maanden | Slaapregressie door mijlpalen zoals omrollen en kruipen | 2-4 weken |
8-10 maanden | Door scheidingsangst en cognitieve ontwikkeling | 3-6 weken |
12 maanden | Slaapregressie door leren lopen en praten | 2-5 weken |
18 maanden | Slaapregressie door tandjes en grotere onafhankelijkheid | 2-6 weken |
24 maanden (2 jaar) | Door angst, grenzen testen, en taalontwikkeling | 2-6 weken |
Leeftijden tijdens slaapregressies
Er zijn waarschijnlijk 5 slaapregressies waar je kindje (en jij) doorheen gaan. Deze horen bij 5 verschillende leeftijden die ergens tussen de leeftijd van 8 weken en 2 jaar inkomen. We geven je de belangrijkste informatie per slaapregressie.
Hier is een opsomming van de belangrijkste slaapregressies per leeftijd, zodat je eenvoudig meer kunt lezen over elke fase:
- Slaapregressie bij 4 maanden – De eerste grote sprong in ontwikkeling.
- Slaapregressie bij 8-10 maanden – Impact van motorische mijlpalen zoals kruipen en lopen.
- Slaapregressie bij 12 maanden – Ontwikkeling van taalvaardigheden.
- Slaapregressie bij 18 maanden – Groei in emotionele bewustwording en onafhankelijkheid.
- Slaapregressie bij 24 maanden – Complexe cognitieve vaardigheden en oorzaak-gevolgdenken.
Klik op de links voor uitgebreide informatie over de specifieke slaapregressies.
Tips en tricks bij slaapregressies
Hoewel de regressies vanzelf weer overgaan, voelt het als een eeuwigheid als je er middenin zit. Blijf je daarom altijd beseffen dat het beter wordt en tel tot 10. Wij geven je, naast deze eerste tip, nog een aantal handige tips om de periodes met slaapregressies zo goed mogelijk door te komen.
Tip 1: Zorg voor een vast en gezond slaapritueel
Wanneer je ervoor zorgt dat de stappen die je doet voordat je kleintje naar bed gaat hetzelfde zijn, kan hij of zij zich hier alvast op voorbereiden en weet hij of zij wat eraan komt.
Tip 2: Laat je baby ook overdag in zijn ledikant of wiegje slapen
Door je kleine ook tijdens de middagdutjes in zijn of haar eigen bedje te laten slapen, waar ze ’s nachts ook in liggen, zorg je ervoor dat ze hieraan gewend raken. De kans is op die manier groter dat je baby ook overdag sneller in slaap zal vallen.
Tip 3: Zorg voor witte ruis
Met witte ruis, ook wel White Noise, leidt je je kindje al van allerlei achtergrondgeluiden. Ook bevordert de concentratie van je kind en is ook hier de kans groter dat hij of zij wat sneller in slaap valt.
Bij MyHummy.nl bieden we mooie en kwalitatieve white noise knuffels. Deze staan mooi in de slaapkamer van je kindje en zijn niet eng.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier ons assortiment white noise knuffels.