Slaapregressies

Slaapregressie 24 maanden, wat houdt het in

myhummy slaapregressie 24 maanden

Wanneer je kind de 24 maanden nadert, ook wel 2 jaar, is de kans op een nieuwe slaapregressie groot. De slaapregressie van 24 maanden is weer anders dan vorige regressies en heeft ook weer andere oorzaken. Een ding zal wel hetzelfde zijn: je kind komt moeilijk in slaap, slaapt niet lang door en wordt ontzettend vroeg weer wakker. 

We begrijpen dat dit vragen oproept over wat de symptomen van de 24 maanden slaag regressie zijn, welke ervaringen je kan gaan verwachten bij deze slaapregressie en welke tips het beste werken. In het artikel hieronder leggen wij dit allemaal stap voor stap voor je uit. 

Wat houdt de slaapregressie van 24 maanden in

Rond de leeftijd van 24 maanden, of ook wel 2 jaar, krijgen kinderen steeds meer een eigen wil en eigen mening. Hierdoor kan het vaak een gevecht worden over de bedtijd van je dreumes. Deze ontwikkeling voelt misschien nu even heftig, maar het positieve is dat je kind goed aan het ontwikkelen is op mentaal vlak. 

Je kind leert namelijk dat er keuzes zijn, dat hij hierin zelf kan kiezen en dat er gevolgen aan zullen zitten. Al kunnen ze de gevolgen vaak nog niet heel goed inschatten, dat komt later. Bij deze ontwikkeling horen dus ook keuzes over middagdutjes en bedtijden ’s avonds, wat leidt tot de slaapregressie van 24 maanden. 

De symptomen van de slaapregressie van 2 jaar

Aan deze slaapregressie zitten een aantal symptomen die bijna elk kind wel doorgaat. Veel hebben direct te maken met de slaapbehoefte van je dreumes, maar er zijn ook zeker een aantal symptomen die je wellicht niet direct hiermee in verband zou kunnen trekken. We sommen er hieronder een aantal voor je op:

  • Huilbuien: omdat je kind bewust of onbewust moe is, zal je merken dat hij veel huilerig is dan wanneer hij wel goed heeft geslapen. Hou dus rekening met wat tranen en huilbuien 
  • Minder eetlust: je kind slaapt minder en dus is het lichaam van je dreumes meer bezig met wakker blijven dan met eten. Probeer er dus goed op te letten dat je kind genoeg blijft eten en drinken. 
  • Middagdutjes weigeren: dit is een typisch gevolg van de keuzes maken. Je kind weet dat hij keuzes kan maken en in deze periode zal je veel weerstand krijgen en “nee” horen. Ook over de hoognodige middagdutjes. 

De ervaringen met de slaapregressie van 2 jaar 

Je zal het vast van veel ouders om je heen horen: bijna iedereen maakt veel verschillende slaapregressies van hun kind mee. Bij de een duurt het langer dan bij de ander. We raden je in ieder geval wel aan om uit te gaan van zo’n 3 tot 6 weken. 

Daarnaast is het goed om ervoor te zorgen dat jij en je partner zelf ook voldoende slaap krijgen. Dit zorgt ervoor dat je de juiste keuzes voor je kind kan blijven maken en niet onterecht boos wordt. 

Tips bij de slaapregressie van 2 jaar

  • We hebben, naast het krijgen van voldoende slaap, hieronder nog een aantal handige tips geformuleerd die helpen bij de slaapregressie van 24 maanden. We sommen ze hieronder voor je op:
  • Plan rustige momenten voor je kind. Wanneer een middagdutje er echt niet van komt raden we je aan om een rustig moment te plannen. Denk aan een boekje lezen, in bad of vertel een mooi verhaaltje. 
  •  Beperk de schermtijd. Zeker vlak voor de bedtijd van je kind is het belangrijk om niet meer in aanraking met schermen te komen.
  • Stel een bedtijd vast en hou je daaraan. Laat weten dat jij nog steeds de overhand hebt en laat je kindje niet te vaak zijn eigen keuzes maken als het gaat om slapen. 

Voor het in slaap vallen kunnen white noise knuffels ook erg goed helpen. Dit zorgt voor rust bij je kind en vermindert afleiding bij bijvoorbeeld speelgoed. Bij MyHummy hebben we een ruim assortiment aan white noise knuffels, neem gerust eens een kijkje!

Meer weten over slaapregressie? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen!