Slaapregressie 18 maanden, wat houdt het in
Is je kindje inmiddels 1,5 jaar of gaat hij of zij al richting de 18 maanden? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe slaapregressie. De slaapregressie van 18 maanden brengt weer een hoop nieuwe dingen met zich mee als het gaat om slapen, zowel in de nacht als overdag.
We begrijpen dat de slaapregressie van 18 maanden vraagtekens oproept. Daarom leggen we je in het artikel hieronder uit wat deze slaapregressie inhoudt, hoe lang de 18 maanden slaapregressie duurt en ook wat te doen bij de slaapregressie van 18 maanden.
Wat houdt de slaapregressie van 18 maanden precies in
De slaapregressie van 18 maanden is over het algemeen niet heel anders dan de slaapregressie van 12 maanden. Je kind komt moeilijker in slaap, slaapt niet goed door ‘s nachts en heeft maar hele korte middagdutjes. Al deze ongemakken met slaap hebben waarschijnlijk te maken met de slaapregressie van 18 maanden.
De oorzaak van de slaapregressie is grotendeels de overstap van 2 naar 1 slaapjes overdag. Hierdoor is je kindje wat in de war over wanneer hij moet slapen en wanneer hij wakker moet zijn. Hiervan zullen jij en je kind vooral de eerste week of 2 weken last hebben, maar uiteindelijk hebben jullie samen een nieuw ritme opgebouwd.
Daarnaast is ook verlatingsangst een opvallend symptoom van de slaapregressie van 18 maanden. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk ook al een rol gespeeld in de slaapregressie van 12 maanden en komt hier dus weer wat duidelijker naar voren. Je zal merken dat dit nu nog iets intenser is dan een paar maanden geleden, maar wees gerust: vanaf hier zal het afbouwen en heeft je kind in de toekomst minder last van dit symptoom van slaapregressie. Je kind zal namelijk vanaf 18 maanden een stuk onafhankelijker worden en hierin grotere stappen maken.
Hoelang duurt de slaapregressie van 18 maanden
Hoe lang een slaapregressie precies duurt durven we niet met 100% zekerheid te zeggen. Gemiddeld duurt de slaapregressie van 18 maanden zo’n 2 tot 6 weken, maar in sommige gevallen kan het ook langer duren of maar een week.
De kans is groot dat deze slaapregressie ongeveer even lang duurt als eerdere slaapregressies. We raden je dan ook aan om hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Duurde de slaapregressie van bijvoorbeeld 12 maanden zo’n 4 weken? Dan zou het best goed kunnen zijn dat de slaapregressie van 18 maanden dezelfde duur heeft.
Wat te doen bij de slaapregressie van 18 maanden
Hoewel je altijd deze periode samen met je kind door moet komen en er geen magische middelen zijn om hem ongemerkt voorbij te laten gaan, hebben we wel een aantal handige tips en adviezen voor je. Zo kom je de weken tijdens deze slaapregressie hopelijk wat makkelijker door.
- Probeer zo snel mogelijk in een nieuw ritme te komen. Door je kind een vast ritme te geven en de dagen niet consistent te vroeg op te starten zal je merken dat je kind sneller gaat wennen aan het nieuwe aantal middagdutjes.
- Leg het speelgoed ‘s nachts uit het zicht. Je zal merken dat als je het speelgoed nog in de slaapkamer van je kind hebt of veel knuffels in het bed liggen, je kind hier in de nacht mee zal gaan spelen. Leg je dus uit het zicht, zo heeft je kind geen afleiding als hij moet slapen.
- Zorg voor voldoende beweging overdag. Het helpt om zo veel mogelijk energie te verbruiken als je kind wakker is. Zo snapt je kind sneller dat hij dit overdag moet doen en dat het ‘s avonds tijd is om te slapen en niet om te spelen.
Ook white noise helpt je kind om sneller en beter in slaap te vallen. Dit helpt namelijk tegen afleidingen en verbetert de concentratie. Bij MyHummy bieden we verschillende knuffels met white noise. Bekijk hier ons assortiment white noise knuffels om je kindje door de slaapregressie van 18 maanden heen te helpen.
Meer weten over slaapregressie? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen!