Nieuws

Muggen en zwangerschap: Wat je moet weten deze zomer

muggen en zwangere vrouwen

Het is nog een relatief rustig muggenseizoen, maar met het warme weer en de natte afgelopen maanden kunnen we ons opmaken voor flink wat muggenoverlast.

Ben je dan ook nog eens zwanger? Bereid je dan goed voor, want mogelijk ben jij extra aantrekkelijk voor deze prikgrage gasten.

Muggen en zwangerschap?

Internationale studies beweren namelijk dat zwangere vrouwen extra geliefd zijn bij muggen. Zo werd in een recent onderzoek, gepubliceerd door Parents.com, onderzocht, waarom dat nou zo is. 

Zwangere vrouwen zijn mogelijk aantrekkelijker voor muggen vanwege verhoogde koolstofdioxide uitstoot en hogere lichaamstemperatuur, wat hen makkelijk te vinden maakt.

Deze veranderingen in ademhaling en lichaamswarmte tijdens de zwangerschap leiden tot meer zweet, wat muggen aantrekt. 

Zwangere vrouwen ervaren ook specifieke gedragsveranderingen, zoals het vaker opstaan om ‘s nachts te plassen, wat kan leiden tot een verhoogde blootstelling aan muggenbeten. Dit is een belangrijke bevinding die wordt benadrukt in een studie gepubliceerd in Current Research in Parasitology & Vector-Borne Diseases (2021).

Hoewel sommige internationale studies suggereren dat zwangere vrouwen mogelijk aantrekkelijker zijn voor muggen vanwege verhoogde koolstofdioxide-uitstoot en hogere lichaamstemperatuur, is er nog geen specifiek bewijs dat dit ook in Nederland geldt.

Bewezen methoden van een expert om muggen te bestrijden

Hoewel er geen specifiek bewijs is dat zwangere vrouwen in Nederland aantrekkelijker zijn voor muggen, vroegen we Bart Knols, een expert op het gebied van insecten, naar algemene tips voor muggenbestrijding die ook relevant kunnen zijn voor zwangere vrouwen.

Knols legt uit dat er vier goede manieren zijn om muggen tegen te gaan, dit geldt ook als je zwanger bent. Allereerst: ruim broedplaatsen rondom je huis op, zoals stilstaand water in tuinen, emmers, en andere plekken waar muggen dol op zijn. Vervolgens, zorg ervoor dat je huis in topconditie is, denk aan het schoonhouden van dakgoten en platte daken om te voorkomen dat water blijft staan.

“Vermijd DEET en kies in plaats daarvan voor Care Plus Natural, met limoen eucalyptusolie als hoofdingrediënt.”

Knols raadt ook aan om ‘s nachts onder een klamboe te slapen voor extra bescherming. En als je in de avonduren last hebt van muggen, gebruik dan een insectenwerend middel. Voor zwangere vrouwen heeft hij nog een belangrijke tip: vermijd DEET en kies in plaats daarvan voor Care Plus Natural, met limoen eucalyptusolie als hoofdingrediënt.

Wat te doen bij een muggenbeet

Ondanks alle maatregelen, toch gestoken? Dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen.

image

Volgens het Rode Kruis is het belangrijk om vooral niet te krabben en deze 4 tips die zij adviseren te gebruiken:

  • Koel de steek met een natte kompres of een coldpack.
  • Het gebruiken van een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula.
  • Wacht enkele dagen zodat de plek en de jeuk verdwijnt.
  • Neem contact op met de huisarts bij hevige klachten na een muggenbeet. De kans bestaat dat je door een Aziatische tijgermug bent gebeten. Die kan via het internationale transport in Nederland terecht zijn gekomen. Wanneer je een tijgermug denkt te hebben gezien, is het belangrijk dat je dit tegen de huisarts vertelt. Uiteraard geldt dit ook als je in een land bent waar de tijgermug voorkomt.