Bijna elke peuter gaat door veel verschillende fases in zijn of haar nog maar korte leven. Daarbij horen slaapregressies, verschillende sprongen, maar ook problemen met niet willen slapen.
We snappen dat je als ouder ten einde raad kan zijn en wellicht niet weet waarom je peuter niet wil slapen en hysterisch is. In het artikel hieronder geven we je daarom verschillende mogelijke oorzaken en een aantal handige tips. Zo kom je ook deze fases zo makkelijk mogelijk door.Â
Waarom je peuter niet wil slapen en hysterisch is
Er zijn ontzettend veel verschillende redenen waarom je peuter niet kan of wil gaan slapen. Hoe hard jij en je partner ook proberen, het lijkt soms alsof je kind echt niet gaat slapen. Dit zorgt natuurlijk voor veel frustratie en vermoeidheid bij jou, maar ook zeker bij je kind.
Door deze frustratie bij je peuter, in combinatie met de frustratie en vermoeidheid bij jou, is de kans dat je peuter hysterisch en opstandig wordt erg groot. Dit is daarom vaak de oorzaak van driftbuien voor het middagdutje.
Het is daarom belangrijk om als ouders te proberen begrijpen waarom je kindje niet wil gaan slapen. Wanneer de oorzaken bekend zijn, herken je die makkelijker en weet je daar beter mee om te gaan. We behandelen hieronder een aantal oorzaken kort.
Te veel prikkels voor het slapen
Wanneer jij en je peuter een drukke dag hebben gehad met veel stimulatie en prikkels, is de kans groot dat dit effect heeft op het slaapgedrag van je kind. Je peuter heeft ontzettend veel dingen om te verwerken en dat zorgt ervoor dat hij of zij er nog niet aan toe is om te gaan slapen.
Verlatingsangst
Je peuter gaat door verschillende fases en zal doorhebben dat hij of zij steeds meer zelf gaat doen. Dit zorgt ervoor dat er wat verwarring zal zijn en je kindje juist meer bij jou of je partner wil zijn. Hierdoor is het voor je kindje niet fijn om alleen te slapen of te merken dat je wegloopt uit de slaapkamer.
Routines die veranderen
In het nog maar korte leven van je peuter zullen er veel veranderingen zijn, zo ook in de routines overdag en in de nacht. Een voorbeeld kan zijn dat je peuter overdag naar een opvang gaat of van 2 naar 1 middagslaapje gaat, en dus moet wennen aan een andere routine.
Wat te doen wanneer je peuter hysterisch is en niet wil slapen
Je zal altijd merken dat je peuter het moeilijk vindt om in slaap te komen, ook als je de oorzaak begrijpt of hem zo veel mogelijk uit de weg probeert te gaan. Het gebeurt bijna iedere peuter en het is helaas ook een fase waar jij en je kindje doorheen moeten gaan.
Wel zijn er tips en tricks om je kindje gerust te stellen bij een driftbui of toch makkelijker in slaap te vallen. We geven je voor beide situaties een aantal handige tips en adviezen.
Tips voor als je peuter hysterisch is en een driftbui heeft
Wanneer je kindje net voordat hij of zij moet gaan slapen een driftbui ontwikkelt en hysterisch doet, is dat natuurlijk ontzettend vermoeiend en frustrerend voor jou als ouder. Om deze situaties zo dragelijk en kort mogelijk te maken hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
- Ga in gesprek met je peuter, voor zover dat kan. Geruststellende vragen over de behoefte van je kind zijn vaak behulpzaam om je kindje te laten voelen dat hij of zij begrepen wordt.Â
- Leidt je kindje af. Door je kindje af te leiden van zijn of haar emoties vergeten ze vaak waar je boos of verdrietig over was. Gebruik bijvoorbeeld een knuffel of speeltje als afleiding.
- Geef je kindje een gevoel van autonomie. Door je kindje het gevoel te laten geven dat hij of zij zelf keuzes maakt, wordt het gevoel van een “gedwongen” slaapje verminderd. Laat je peuter bijvoorbeeld uit 2 of 3 knuffels of pyjama’s kiezen.Â
Tips om je peuter te laten slapen
Naast het oplossen van de driftbuien zijn er ook genoeg tips om je kind sneller in slaap te laten krijgen. Dit vergt vaak wat meer moeite en aanpassing gedurende de hele dag, maar werpt zijn vruchten af wanneer de bedtijd van je peuter is aangebroken. We geven je hieronder daarom een aantal handige adviezen.
- Zorg voor een vast avondritueel voordat je peuter gaat slapen. Dit zorgt voor herkenning en zo weet je kind wat eraan komt. Je kind bereidt zich op die manier voor op wat komen gaat. Het komt dan dus niet als een (onaangename) verrassing als hij of zij naar bed moet.Â
- Maak een weloverwogen keuze over de middagdutjes. Veel ouders laten rond de leeftijd van een peuter de middagdutjes steeds meer achterwege. Bouw dit rustig af en zorg dat je geleidelijk in een nieuw ritme terechtkomt. Zo merkt je peuter hier het minst van.Â
- Zorg voor een “white noise” voordat je kindje gaat slapen. White noise staat erom bekend dat het kinderen rustig maakt en sneller in slaap brengt. Daarnaast slaapt je kindje ook vaster en wordt hij of zij dus minder vaak wakker ’s nachts.Â
Bij MyHummy.nl hebben we een groot assortiment aan White Noise knuffels voor in de slaapkamer van je kindje, bekijk daarvoor hier onze collectie!