Witte ruis

White noise baby, het effect van witte ruis op baby’s

happy father with baby in baby carrier at home

White noise voor je baby, waarom wordt het zoveel gebruikt en wat is het effect ervan? White noise of witte ruis is een soort achtergrondgeluid dat vaak wordt gebruikt om andere geluiden te verbergen en de slaap van volwassenen en kinderen te verbeteren. Het is ook populair geworden als hulpmiddel om baby’s te kalmeren en te helpen bij het in slaap vallen. Maar hoe werkt witte ruis precies en wat zijn de mogelijke effecten op de slaap van baby’s? 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de wetenschap achter witte ruis en het effect ervan op de slaap en ontwikkeling van baby’s. We zullen ook enkele tips geven voor het gebruik van witte ruis als hulpmiddel voor baby’s en welke maatregelen je in acht moet nemen met het gebruik van white noise voor je baby.

Wat is “white noise” of witte ruis?

Witte ruis is een soort achtergrondgeluid dat bestaat uit een willekeurig patroon van frequenties over het hele audiospectrum. Het klinkt als een constant gebrom of geruis, en het kan worden gegenereerd door een aantal verschillende bronnen, zoals elektrische apparaten, verwarmingstoestellen of natuurlijke bronnen zoals de wind of de oceaan.

Witte ruis wordt vaak gebruikt om andere geluiden te verminderen en helpt als je je wilt concentreren of sneller in slaap wilt vallen. Het is ook populair geworden als hulpmiddel om baby’s te kalmeren en te helpen om makkelijker in slaap te vallen. Sommigen beweren dat witte ruis de hersenen kan helpen ontspannen en de slaap kan verbeteren door het creëren van een soort “ruisende” achtergrond.

Het is belangrijk om te onthouden dat witte ruis niet voor iedereen hetzelfde werkt en dat het effect ervan op de slaap en het concentratievermogen kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen vinden witte ruis ontspannend en helpend bij het slapen, terwijl anderen het als storend of zelfs irriterend ervaren. 

pleased african american guy listening music in wireless headphones at home

Verschillende soorten “white noise”

Er zijn verschillende soorten witte ruis die verschillende kenmerken hebben. Sommige van de meest voorkomende en “best beschrijfbare” soorten witte ruis zijn:

 • Standaard witte ruis: Dit is de meest voorkomende vorm van witte ruis en heeft een constant niveau van frequenties over het hele audio spectrum.
 • Rode ruis: Dit is een vorm van witte ruis die lagere frequenties bevat dan standaard witte ruis. Het klinkt dieper en ronder dan standaard witte ruis en kan soms helpen bij ontspannen of als je wilt slapen.
 • Gele ruis: Dit is een vorm van witte ruis die hogere frequenties bevat dan standaard witte ruis. Het klinkt scherper en helderder dan standaard witte ruis en kan soms helpen bij concentratie of als je aan het werk bent en je wilt gefocust blijven.
 • Blauwe ruis: Een vorm van witte ruis die nog hogere frequenties bevat dan gele ruis. Het klinkt nog scherper en helderder dan gele ruis en kan soms helpen bij als je alert wilt blijven.
 • Bruine ruis: Dit is een vorm van witte ruis die lagere frequenties bevat dan rode ruis. Het klinkt dieper en ronder dan rode ruis en kan bij sommige mensen beter helpen dan normale witte ruis voor in slaap vallen of voor het vinden van ontspanning.
 • Groene ruis: Dit is een vorm van witte ruis die frequenties bevat die tussen de lagere frequenties van rode ruis en de hogere frequenties van gele ruis in liggen. Het klinkt minder scherp dan gele ruis en minder diep dan rode ruis en kan sommige mensen helpen bij het concentreren of ontspannen.

De effecten van deze verschillende vormen van witte ruis op de slaap en het concentratievermogen kunnen variëren van persoon tot persoon en dat het belangrijk is om te experimenteren met verschillende niveaus om te zoeken naar wat het beste werkt.

Waarom wordt witte ruis gebruikt?

Zoals eerder al is aangegeven, ervaren mensen witte ruis allemaal op een andere manier. Toch zijn er vele die er voordeel bij ervaren. Sommige van de meest voorkomende voordelen zijn:

1. Witte ruis of white noise kan helpen bij het verminderen van stress en spanning

Sommigen beweren dat het luisteren naar witte ruis kan helpen om stress te verminderen en te ontspannen. Dit kan komen doordat witte ruis een ontspannend effect kan hebben en kan helpen om gedachten te kalmeren.

2. Het kan helpen bij het verminderen van tinnitus 

Men zegt dat het luisteren naar witte ruis kan helpen om tinnitus, een aandoening waarbij mensen continu een piepend of zoemend geluid horen, te verminderen. Dit komt omdat witte ruis een achtergrondgeluid kan vormen dat het piepende of zoemende geluid kan verbergen.

3. Verbeteren van het concentratievermogen

Er zijn mensen die beweren dat het luisteren naar witte ruis kan helpen om afleidingen te blokkeren en de aandacht te vestigen op een taak. Dit kan komen omdat witte ruis een constant geluid is dat andere geluiden kan onderdrukken die de concentratie kunnen verstoren.

4. Het kan helpen bij het verbeteren van de slaap

Sommigen beweren dat witte ruis de gedachtes kan helpen verminderen, waardoor je meer ontspant en de slaap kan verbeteren. Door het creëren van een soort “ruisende” achtergrond die mensen als herkenbaar en prettig ervaren worden ze rustig en vallen makkelijker in slaap.

portrait of a newborn baby sleeping

Witte ruis voor baby’s

Witte ruis kan een effectief hulpmiddel zijn om baby’s te kalmeren en te helpen bij het in slaap vallen. Er wordt gezegd dat witte ruis de hersenen van baby’s kan helpen ontspannen en de slaap kan verbeteren door het luisteren naar een ruisende achtergrond. Er zijn dan ook talloze ouders die dit beamen en witte ruis gebruiken om hun baby’s beter te laten slapen.

Er zijn verschillende manieren waarop witte ruis kan worden gebruikt om baby’s te helpen bij het in slaap vallen. Sommige ouders gebruiken bijvoorbeeld een witte ruis apparaat of een witte ruis cd om de kamer van hun baby te vullen met witte ruis tijdens het slapen. Anderen gebruiken witte ruis als achtergrondgeluid tijdens het geven van de borst of het geven van een fles. Bij MyHummy hebben we een hele leuke white noise knuffel die je baby’tje mee kan nemen tijdens het slapen.

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van white noise

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van white noise op slaap en ontspanning, en de resultaten zijn gemengd.

Sommige studies suggereren dat white noise kan helpen om mensen sneller in slaap te laten vallen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Dit kan komen doordat white noise de hersenen afleidt van andere geluiden die de slaap kunnen verstoren. Ander onderzoek suggereert echter dat white noise niet altijd effectief is in het verbeteren van de slaapkwaliteit, en dat het in sommige gevallen zelfs de slaap kan verstoren.

Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van white noise op stress en ontspanning. Sommige studies hebben aangetoond dat white noise kan helpen om stress te verminderen en het gevoel van ontspanning te verhogen. Wederom hebben andere studies echter geen significant effect van white noise op stress en ontspanning gevonden.

Kortom, er is geen duidelijke wetenschappelijke ondersteuning voor het feit dat white noise werkt. Verschillende onderzoeken geven verschillende uitkomsten. De kans is groot dat dit komt omdat mensen verschillende voorkeuren hebben met het gebruik van white noise 

Witte ruis kan herkenbaar zijn voor baby’s

Er is geen specifiek onderzoek naar of witte ruis herkenbaar is voor een baby, dus het is moeilijk om zeker te zeggen of een baby het specifiek herkent als witte ruis. Wel is het zo dat baby’s gevoelig zijn voor geluid en dat ze zich kunnen laten afleiden of gerustgesteld voelen door geluiden in hun omgeving.

Sommige mensen suggereren dat witte ruis herkenbaar kan zijn voor een baby omdat het lijkt op geluiden die de baby heeft gehoord tijdens de zwangerschap in de baarmoeder. In de baarmoeder wordt de baby omgeven door het geluid van het bloed dat door de bloedvaten van de moeder stroomt, wat kan worden beschreven als een soort witte ruis. Dit constante, rustgevende geluid kan helpen om de baby te kalmeren en te laten slapen.

close up of pregnant woman's belly
Close-up of pregnant woman’s belly

Baby beter laten slapen met witte ruis, houd hier rekening mee

Witte ruis kan soms helpen om een baby te laten slapen omdat het een constant, monotoon geluid is dat de omgevingsgeluiden kan maskeren. Sommige ouders gebruiken witte ruis om hun baby te helpen ontspannen en in slaap te vallen. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je witte ruis wilt gebruiken om je baby te laten slapen:

 • Zorg ervoor dat het geluid niet te hard is. Witte ruis mag niet te luid zijn, omdat dit kan leiden tot gehoorbeschadiging. Zet het volume daarom op een comfortabel niveau voor je baby.
 • Gebruik het niet voor heftige slaapproblemen. Hoewel witte ruis kan helpen om een baby te laten slapen, is het niet bedoeld voor heftigere slaapproblemen. Probeer het dus niet te gebruiken als een permanent slaap hulpmiddel voor een probleem waar de oorzaak eigenlijk ergens anders ligt.
 • Zorg ervoor dat de omgeving van je baby anders ook veilig en comfortabel is. Controleer bijvoorbeeld of de kamer op een comfortabele temperatuur is en of er geen andere factoren zijn die de slaap van je baby kunnen verstoren, zoals licht of ongemakkelijke slaapkleding.
 • Als je zorgen hebt over de slaap van je baby of als je andere vragen hebt, is het altijd het beste om met je arts te praten voordat je witte ruis of andere slaaphulpmiddelen gebruikt.

Meer tips om je baby te helpen in slaap te vallen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je baby beter te laten slapen naast het gebruik van witte ruis:

 • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving. Zorg ervoor dat de slaapkamer van je baby op een comfortabele temperatuur is en dat het donker en stil is.
 • Maak een slaapritueel. Probeer elke avond op ongeveer hetzelfde tijdstip te beginnen met het slaapritueel van je baby, zoals het geven van een bad, het aandoen van pyjama’s. Dit kan helpen om je baby te kalmeren en in slaap te laten vallen.
 • Laat je baby zelf in slaap vallen. Probeer je baby niet in slaap te wiegen of te kalmeren totdat hij of zij helemaal in slaap is. Dit kan helpen om je baby te leren om zelf in slaap te vallen.
 • Voorkom dat je baby te veel slaapt overdag. Als je baby te veel slaapt overdag, kan hij of zij moeite hebben om ‘s nachts voldoende te slapen. Probeer je baby overdag wakker te houden door regelmatig te voeden en te spelen.
 • Blijf rustig en ontspannen. Als je zenuwachtig of gestrest bent, kan dit de slaap van je baby beïnvloeden. Probeer jezelf te ontspannen voordat je je baby in bed legt en blijf rustig als je baby wakker wordt ‘s nachts.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is en dat sommige baby’s makkelijker slapen dan andere. Als je zorgen hebt over de slaap van je baby of als je slaapproblemen blijft ervaren, is het aan te raden om professioneel advies te vragen.

mother hugging her sleeping baby girl

Wat zijn de mogelijke nadelen van het luisteren naar witte ruis?

Witte ruis is een mooi middel om baby’s te helpen in slaap te vallen. Witte ruis kan echter ook wat nadelige effecten hebben. Dit zijn enkele punten om in gedachten te houden als je gebruikt gaat maken van witte ruis.

Witte ruis kan afhankelijkheid veroorzaken: sommige mensen kunnen afhankelijk raken van het luisteren naar witte ruis om te kunnen slapen, wat kan leiden tot problemen als ze het geluid niet kunnen horen of als het geluid stopt. Let er dus op dat je baby niet afhankelijk wordt van witte ruis en bouw het zo nodig af.

Het kan hoofdpijn of oorsuizingen veroorzaken: soms ervaren mensen hoofdpijn of oorsuizingen als gevolg van het luisteren naar witte ruis, vooral als ze het volume te hoog zetten of als ze het te lang luisteren. Let hier dus goed op en gebruik witte ruis niet meteen de hele nacht.

De slaapkwaliteit kan verminderen: hoewel witte ruis sommige mensen kan helpen om beter te slapen, kan het voor anderen juist de slaapkwaliteit verminderen omdat het te luid of te lange tijd kan afleiden van de slaap. Test hier dus om mee om te zien wat werkt voor je baby.

Is het luisteren naar witte ruis veilig voor baby’s

Ja, het luisteren naar witte ruis door bijvoorbeeld een “white noise knuffel” is veilig voor baby’s. Er is echter geen heel diepgaand wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid van witte ruis voor baby’s, dus het is belangrijk om toch wat voorzichtig te zijn als je witte ruis wilt gebruiken voor een baby. 

Hoewel witte ruis op zichzelf waarschijnlijk niet schadelijk is, is het belangrijk om te overwegen hoe luid het volume is en hoe lang het wordt gebruikt. Te luid of te lang luisteren naar witte ruis kan hoofdpijn of oorsuizingen veroorzaken, wat voor een baby ongemakkelijk kan zijn. In principe is witte ruis dus gewoon veilig om te gebruiken, maar let vooral op het volume en hoe lang je de witte ruis gebruikt voor je baby.

Baby beter laten slapen met een witte ruis knuffel van MyHummy

MyHummy knuffels zijn speeltjes die geruststellende geluiden afspelen om kinderen te helpen slapen. Ze zijn ontworpen om te lijken op een knuffel en hebben verschillende soorten geruststellende geluiden, zoals witte ruis, regen, hartslag en andere natuurlijke geluiden. 

De knuffels zijn bedoeld om te worden gebruikt tijdens het slaapritueel van een kind om het te helpen om te ontspannen en in slaap te vallen. De witte ruis knuffels van MyHummy hebben inmiddels al meer dan 800.000 gezinnen hebben geholpen aan een betere nachtrust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *