Baby’s die op hun buik slapen: Is het veilig of gevaarlijk?
Als nieuwe ouders is het soms lastig om in te schatten wat er wel en niet goed is voor je pasgeboren baby’tje. Je hoort van iedereen om je heen allerlei goed bedoelde adviezen, maar vaak verschillen die ontzettend en verschilt het ook per situatie en per baby.
Een voorbeeld hiervan is de vraag of het veilig is om baby’s op hun buik te laten slapen, of dat dit toch niet verstandig is. In het artikel hieronder geven we je het antwoord op deze vraag, die overigens ook verschilt per situatie, en vertellen we je wat de beste slaapposities voor je kindje zijn.
Pasgeboren baby’s die op hun buik slapen: wel of geen goede positie
Voor pasgeboren baby’s is er eigenlijk een heel duidelijk antwoord op deze vraag: laat je kindje alleen op zijn of haar rug slapen. Pasgeboren baby’s die op hun buik slapen hebben kans dat ze minder goed kunnen ademen, doordat ze met hun hoofd in het matras liggen. Hierdoor worden de luchtwegen (deels) geblokkeerd en dat kan voor moeilijkheden zorgen.
Ook de rugligging wordt sinds 2007 afgeraden voor pasgeboren baby’s, aangezien dit de kans te groot is dat je baby per ongeluk op zijn of haar buik rolt.
Daarnaast is ook de kans op een wiegendood groter, omdat niet elke baby van nature op tijd reageert door zijn/haar hoofdje opzij te draaien wanneer het gezichtje in het matras ligt.
Daarnaast ontstaan er nog een aantal andere risico’s wanneer je je pasgeboren baby op zijn/haar buik laat slapen. Die bespreken we hieronder kort.
Je kindje ademt lucht opnieuw in wanneer hij op zijn buik slaapt
Wanneer newborns op hun buik slapen, betekent dit dat zij (deels) met hun gezicht in het matras liggen. De kans bestaat dan dat de uitgeademde lucht van je kindje niet goed kan ontsnappen en je baby deze lucht dus weer opnieuw inademt, dit wordt “rebreathing” genoemd. Hierdoor krijgt hij of zij dus te weinig zuurstof binnen en dat is schadelijk.
Het neusje van je baby vervormt als hij op zijn buik slaapt
Op het moment dat je baby op zijn/haar buik slaapt, is de kans aanwezig dat het neusje vervormt, doordat je kindje met zijn/haar gezichtje in het matras ligt. Dit komt doordat de onderkaak en neus dan te veel druk krijgen. Het gevolg hiervan is dus een vervormd neusje, waardoor je baby meer moeite heeft met genoeg zuurstof binnen krijgen.
Je baby kan zijn warmte niet goed kwijt als hij of zijn buik slaapt
Pasgeboren baby’s voeren hun warmte met name via hun buik af. Als je baby dan op zijn buikje slaapt, heeft hij voor een groot deel contact met het matras en zit de warmte opgesloten. Hierdoor krijgt je kindje het te warm en dat is niet goed voor de kwaliteit van de slaapjes.
Mogen oudere baby’s wel op hun buik slapen?
Eigenlijk mogen baby’s pas op hun buik slapen wanneer zij zelfstandig kunnen draaien en rollen. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat je baby vast komt te liggen op zijn of haar buik en dan alsnog last krijgt van een van de risico’s die we hiervoor bespraken.
Gemiddeld zijn baby’s vanaf een maand of 5 in staat om zichzelf om te draaien in bed. We raden je wel aan dit voorlopig nog even te oefenen tijdens het spelen voordat je je baby op zijn of haar buik laat slapen.
Zodra je baby zich meerdere keren per dag van zijn rug naar buik draait en nog belangrijker, ook van zijn buik naar rug, kun je je baby met een gerust hart op zijn/haar buik laten slapen.
Je baby inbakeren om buikslapen te voorkomen
Veel baby’s kunnen na een aantal maanden wel van hun rug naar hun buik draaien, maar niet meer terug. Inbakeren is hiervoor een goede oplossing. Hiervoor bestaan meerdere mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan speciale slaapzak of trappelzak voor je baby en gebruik daarbij dan een laken wat je strak over de beentjes en heupen van je baby trekt. Zo voorkom je dat je baby op zijn/haar buik draait, terwijl hij/zij niet meer terug kan.
Ook helpt inbakeren wanneer je kindje niet goed in slaapt komt. Je wikkelt niet alleen de heupen en benen in, maar ook het bovenlichaam tot en met de schouders van je baby. Op die manier voelt het voor je baby alsof hij/zij nog in de buik zit en dit geeft een veilig, vertrouwd en warm gevoel.
Zorg wel dat je niet te lang blijft inbakeren, na een bepaalde leeftijd kan het namelijk gevaarlijk worden in combinatie met buikslapen.
Inbakeren en buikslapen
Zorg dat je vroeg genoeg begint met afbouwen van het inbakeren. Als je kindje steeds sterker wordt en na een tijdje op zijn/haar buik draait, is het tijd om het inbakeren te stoppen.
Het is namelijk gevaarlijk wanneer je baby op zijn buik draait terwijl hij ingebakerd ligt. De kans is dan groot dat hij niet meer terug kan en dan dus te weinig zuurstof binnen krijgt.
Begin bij zo’n 3 à 4 maanden met het afbouwen en baker je kindje steeds wat losser in of niet meer elke nacht. Na 1 of 2 maanden afbouwen zal je kindje dan gewend zijn en prima slapen zonder strak laken om zich heen.
Ook is dan de kans eigenlijk niet meer aanwezig dat je baby te weinig zuurstof heeft als hij op zijn buik slaapt. Je baby kan zich tegen die tijd dan namelijk zelf naar zijn/haar rug draaien en werken de reflexen goed wanneer je baby meer lucht nodig heeft.